Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sa suradnicima te predsjednik Savjeta za obnovu i revitalizaciju Bojan Dadasović, održali su radni sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom. Sastanak je održan u gradskoj vijećnici u Sisku na molbu Ikić Baniček kako bi s novim ministrom razjasnili sva otvorena pitanja i adresirali probleme s obnovom u Sisku. Obeshrabrujuća je činjenica da se od šezdesetak najavljenih izgradnja zamjenskih kuća na području pogođenom potresom na području Grada Siska obnavlja samo jedna, da se od ukupno 10 najavljenih izgradnji zamjenskih zgrada za područje pogođeno potresom niti jedna ne nalazi u Sisku iako je Sisak pretrpio daleko najviše štete na zgradama. Također, od 50 zahtjeva za samoobnovom, na području Grada Siska, do sada je doneseno rješenje za samo 8 objekata.

Ministar Paladina, koji je na sastanak došao sa suradnicima iz Ministarstva i predstavnicima Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture obećao je ubrzavanje rješavanja procesa obnove. Naglasio je da se novim paketom mjera u Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom, planira otvoriti više mogućnosti suradnje s lokalnom samoupravom. Kako Sisak nije potpomognuto područje, izostavljen je iz programa izgradnje zamjenskih zgrada financiranog iz Fonda solidarnosti, no državni fond kojim bi se financirala takva obnova do sada nije stvoren.

Ikić Baniček je ministru Paladinu ponovila i prijedlog koji je prije više od godinu dana uputila tadašnjem Ministru Darku Horvatu, o izgradnji zamjenskih zgrada na gradskim parcelama, koje bi nakon iseljavanja stradalnika nastavile imati javnu funkciju učeničkog, studentskog ili doma za starije i nemoćne ili već neku drugu javnu funkciju. Grad bi dao zemljište, osigurao sve komunalne priključke i time sufinancirao izgradnju zgrada u kojima bi se mogli smjestiti stradalnici od potresa, no prije godinu dana taj je prijedlog odbijen. Ministar je obećao da će se razgovori na tu temu nastaviti, nakon što sljedeći tjedan budu donesene nove mjere.

Gradonačelnica je sa svojim timom izrazila nezadovoljstvo činjenicom da se obnova škole u Galdovu ne može financirati iz Fonda solidarnosti s obzirom da iz Fonda solidarnosti nije predviđeno rušenje i izgradnja novih objekata škola, već samo obnova. S obzirom da je Grad Sisak dobio odgovor da iz zajma Svjetske banke neće biti moguće financiranje te obnove, a istovremeno se iz tog izvora predviđa izgradnja nove Ekonomske škole na lokaciji u vlasništvu Grada Siska, kriteriji nisu posve jasni. Na sastanku je jasno rečeno da Grad Sisak ne može prihvatiti da bude prepušten samome sebi u obnovi te škole.

Otvorena su pitanja obnove objekata u vlasništvu Republike Hrvatske u Sisku, zatim zamjene nekretnina između RH i Grada Siska prema principu tko je korisnik, taj neka bude i vlasnik, te ubrzavanje rješavanja niza imovinsko-pravnih pitanja u kojima je Republika Hrvatska vlasnik ili suvlasnik zapuštene imovine.