Ukapanjem zadnjeg od 127  polupodzemnih spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada u Ulici Tina Ujevića, ovih dana završava se  projekt  Gospodarenja otpadom Sisak kojeg je provedba započela prije dvije godine i kojim se  glomazni kontejneri zamjenjuju  modernim i učinkovitim rješenjem za gospodarenje otpadom na području grada Siska. Projekt je  financiran iz tekućeg poslovanja GOS-a bez kreditnog zaduženja.

U rad je već pušten 71 polupodzemni spremnik, a koristi ih više od 3600 domaćinstava u zgradama. U narednih  dva do tri tjedna  bit će pušteno u rad još 46 spremnika za oko 2400 domaćinstava, a u tijeku je nabava za sustav zaključavanja za 10 spremnika, koji će u najkraćem mogućem roku također biti pušteni u rad.

Kako ističu u GOS-u, Siščani koji već koriste polupodzemne spremnike zadovoljni su izgledom spremnika,  manje je neugodnih mirisa, razbacanog otpada te je onemogućeno  odlaganje  otpada osobama kojima spremnik nije namijenjen. Spremnici su opremljeni senzorima zapunjenosti, u GOS-u se svakodnevno prati volumen i pražnjenje, pa više nema ni suvišne vožnje  komunalnim vozilima. Pored toga,  putem senzora  u GOS-u  dobivaju informaciju o temperaturi unutar spremnika, pa se povećanjem temperature može spriječiti eventualno zapaljenje i šteta na opremi.

U polupodzemne spremnike odlaže se sav otpad koji nije moguće razvrstati i reciklirati, onaj koji nije moguće odložiti u plave(papir) i žute (staklo, plastika, metal) spremnike postavljene na javnim površinama.

Spremnici se otključavaju pomoću  RFID kartice, pa korisnici mogu odlagati otpad  samo u spremnik koji je njima namijenjen. Otvaranje spremnika pomoću RFID kartice uvedeno je prvenstveno zbog kontrole pristupa i  nije uvjet za obračun varijabilnog dijela cijene prikupljanja otpada. Ukoliko spremnik dobro ne radi, ne treba ga otvarati na silu, nego kontaktirati GOS.

Nakon puštanja u rad dosadašnjih spremnika uočeno je i povećanje korisnika prikupljanja komunalnog otpada, što znači da je bilo dosta onih koji  su odlagali otpad u otvorene spremnike za miješani komunalni otpad bez da su se prijavili i plaćali uslugu. Iz GOS-a apeliraju na sve one koji  žive u stambenim zgradama, a do sada nisu bili prijavljeni i nisu plaćali uslugu  da se prijave u što kraćem roku, kako bi dobili svoju RFID karticu i propisno odlagali otpad. Za više informacija mogu kontaktirati GOS na info@gos.hr ili na besplatni broj telefona 0800 200 214.