U devet sisačkih osnovnih škola danas je započela  nova školska godina, a posebno svečano bilo je za 350 prvašića, kojima su u svim školama priređeni programi dobrodošlice.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i   predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović  dočekali su i poželjeli puno uspjeha  prvašićima u Područnoj školi Hrastelnica, u kojoj će nastavu pohađati učenici nižih razreda, koji su nakon potresa u kojem je oštećena njihova matična škola Galdovo,  prošlu školsku godinu završili u OŠ „Braća Bobetko“ .

– Prije četiri godine adaptirali smo školsku zgradu u Hrastelnici uz pomoć UNICEF-a i rado smo prihvatili sugestiju roditelja da niži razredi ovdje pohađaju nastavu, dok će viši razredi nastaviti pohađati nastavu u OŠ „Braća Bobetko“.  Zbog oštećenja zgrade OŠ Galdovo i narušene statike u naknadnim potresima, odlučeno je da se ide u izgradnju nove zgrade, čija će cijena biti povoljnija od obnove postojeće školske zgrade. Do početka listopada bit će izabrani izvođači za izgradnju Odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo, a u konačnici bit će proširena i sportska dvorana, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.  

Školsku godinu 2021/2022. u sisačkim osnovnim školama pohađat će ukupno 2999 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu 31 učenik manje.

Učenike su u školama dočekali besplatni udžbenici, besplatne radne bilježnice za obvezne predmete, likovne mape, kutije za tehnički odgoj i zemljopisni atlasi.

Produženi boravak je organiziran u osnovnim školama Ivana Kukuljevića, 22. lipnja, Viktorovac, Braća Ribar, Galdovo, “Braća Bobetko” i Sela, a od ove školske godine i u Osnovnoj školi Budaševo – Topolovac – Gušće.

I u novoj školskoj godini pomoćnici u nastavi radit će s djecom s teškoćama u razvoju. Projektom Rukom pod ruku – faza IV pruža se potpora uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju. Projekt je financiran u sklopu javnog poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.624.144,00 kuna, a dodijeljena su mu bespovratna sredstva u iznosu od 2.500.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda.

U svim sisačkim osnovnim školama nastavlja se provoditi građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost i to za učenike petih, šestih, sedmih, a od ove školske godine  i za učenike osmih razreda.

Grad Sisak osigurava svim sisačkim učenicima zdrave i kuhane tople obroke, pripremljene od sezonskih namirnica s lokalnih certificiranih OPG-a, po jelovnicima prilagođenima zdravstvenim i drugim potrebama učenika, uz implementiran Healthy Meal Standard.