Sisak – deset mjeseci nakon potresa, bio je naziv tematske 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska koja je danas održana u Poduzetničkom inkubatoru (PISAK) u Capragu. Na sjednici, koju je vodio predsjednik Bojan Dadasović, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u uvodnom je izlaganju naglasila kako je Grad Sisak u prvih nekoliko sati nakon potresa poduzeo sve potrebne mjere kako bi gradske službe raščistile grad i prometnice te omogućile da pomoć dođe do krajnjih korisnika.

-Odmah smo osposobili i sportske dvorane u kojima je bilo smješteno oko 700 naših sugrađana, a čim su se stvorili uvjeti krenuli smo s izgradnjom kontejnerskih naselja – rekla je gradonačelnica.

Danas je u sedam kontejnerskih naselja 289 korisnika u 167 kontejnera za koje je Grad Sisak nabavio grijalice i klima uređaje.

-Za sanaciju posljedica od potresa ukupno smo utrošili oko 40 milijuna kuna, od čega je najviše sredstava uloženo za mjere hitne intervencije (9,8 milijuna kuna) te za kontejnerska naselja (13,2 milijuna kuna). Ostatak sredstava utrošen je za elaborate, namjenske kartice, jednokratne pomoći za građane čiji su objekti crveni, a oko 5 milijuna kuna je iznos koliko smo građane oslobodili plaćanja komunalne naknade. U tom iznosu od 40 milijuna kuna nije iznos od 9 milijuna kuna koliko su se odrekla trgovačka društva za nenaplatu vode, smeća i prijevoz autobusom koji je bio besplatan – rekla je gradonačelnica. Grad Sisak napravio je i procjenu koliko je još sredstava potrebno za obnovu gradske infrastrukture. Riječ je o iznosu od oko 154 milijuna kuna.

Što se tiče neuporabljivih objekata, koji zbog svog lošeg stanja prijete građanima, do sada je na području grada Siska utvrđena lista od 80 objekata, od kojih je uklonjeno njih 41, trenutno je 5 otvorenih gradilišta dok se za ostale objekte čeka provođenje određenih procedura.

Na tematskoj sjednici sudjelovale su samostalne konzultantice dr.sc. Irena Đokić i dr.sc. Marijana Sumpor koje su istaknule kako bez pomoći države neće doći do očekivanih pomaka gospodarske i demografske revitalizacije kao i kvalitete života. Sjednici su prisustvovali i članovi Stožera civilne zaštite RH državni tajnici koji su, kao i župan Ivan Celjak, istaknuli što je do sada učinjeno nakon potresa, a o gospodarskoj revitalizaciji potresom pogođenog područja govorio je i predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger.

Vijećnici su se, nakon izlaganja državnih tajnika, tijekom rasprave složili kako nitko ne može biti zadovoljan obnovom, pogotovo što će mnogi naši sugrađani i ovu zimu dočekati u kontejnerima. Predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović iskazao je nezadovoljstvo, jer nije dobio danas niti jedan konkretan odgovor državnih tajnika iz nadležnih ministarstava.

-Od državnih tajnika dobili smo na žalost samo suhoparno predavanje. Građanima trebaju konkretne mjere, omogućiti im posao i porezne olakšice kako bi i sami bili u prilici obnoviti svoje domove – rekao je Dadasović koji je, kako je sam rekao, prvi predsjednik Gradskog vijeća koji je uspio okupiti sve strane za istim stolom kako bi raspravljali o ovoj važnoj temi.

Na izlaganja državnih tajnika osvrnula se i gradonačelnica Ikić Baniček.

-I dalje sam pod dojmom izjave državnog tajnika Hanžeka koji je rekao kako je država dodijelila kontejnere i velikom broju građana sa zelenim naljepnicama samo zato jer su se osjećali nelagodno u svojim domovima. Grad Sisak i gradski Stožer kontejnere su dodijelili isključivo građanima sa žutim i crvenim naljepnicama –  rekla je gradonačelnica.

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su jednoglasno donijeli i sljedeće zaključke:

1.Traži se od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Periodičnog Plana obnove Grada Siska s jasno utvrđenim objektima za postupak obnove, rokovima i dinamikom obnove na godišnjoj razini te jasno utvrđenim kriterijima.

2.Traži se od Ministarstva kulture i medija poduzimanje zakonskih i provedbenih aktivnosti u pogledu razdvajanja postupka obnove kulturne jezgre Grada Siska na način da se razdvoji pitanje restauracije stare jezgre Grada Siska od postupka obnove.

3.Grad Sisak pokreće postupak izgradnje obiteljskih kuća na području Grada Siska za obitelji od tri i više članova čiji su domovi stradali u potresu 29. prosinca 2020. godine te će za navedenu svrhu osigurati sredstva u Proračunu Grada Siska za 2022. godinu.

4.Traži se donošenje posebnih mjera Vlade Republike Hrvatske za osnivanje i razvoj obrta, zadruga, malih i srednjih trgovačkih društava u pogledu oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih davanja za slučaj zapošljavanja novih radnika za razdoblje od pet godina.

5.Traži se od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da poduzme aktivnosti u cilju pribavljanja evidencije stanova na području Grada Siska kojima upravlja Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova te dodjeli stanova obiteljima čije su nekretnine stradale u potresu.

6.Preporučuje se osnivanje Savjeta za revitalizaciju i obnovu Grada Siska kao stalnog radnog tijela gradonačelnice Grada Siska sa zadaćom davanja stručnih i savjetodavnih mišljenja iz područja revitalizacije i obnove Grada Siska.

7.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine hitno rješavanje imovinskopravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Siska u cilju bržeg početka obnove objekata kojima je investitor Grad Sisak.