Sisak je, prvi u Hrvatskoj, pokrenuo dugoročni projekt praćenja razvoja djece od vrtićke do mladalačke dobi – Sisak Fit. Čak trideset antropoloških mjerenja po djetetu, koje će obaviti stručni tim kineziologa, liječnika, odgojitelja i učitelja, omogućit će prepoznavanje tjelesnih sklonosti djece za sport, njihove zdravstvene pokazatelje, orijentacijske vrijednosti, ali i praćenje tjelesnog razvoja djece. Ohrabruje odličan odaziv roditelja, kojih je čak 58% prihvatilo sudjelovanje u ovom projektu.

Prva mjerenja krenula su u sisačkim vrtićima, a podaci iz njih omogućit će kineziolozima i roditeljima lakše usmjeravanje djece u sportove za koje imaju tjelesne predispozicije. Osim toga, djeci kod koje se otkriju manje zdravstvene teškoće poput pretilosti, ravnih stopala, krivog držanja, bit će kroz posebne programe omogućeni treninzi za korekcije tih stanja koja dugoročno mogu uzrokovati teža stanja. Podaci koji će biti prikupljeni kroz ova mjerenja dat će i orijentacijske vrijednosti antropoloških karakteristika u Sisku, odnosno kakve su tjelesne konstitucije Siščani.

Sisak prednjači po ulaganjima u sport

Projekt Sisak Fit nastavlja se na pomno osmišljen niz ulaganja Grada Siska u sport u sklopu kojih je Sisak 2019. godine bio i Europski grad sporta. Iste je godine Sisak dobio novu Ledenu dvoranu Zibel, prije toga obnovljeni su bazeni Caprag, a 2021. godine izgrađena je i gradska sportska dvorana Zeleni brijeg čime su stvoreni vrhunski uvjeti za rad klubova u dvoranskim i ledenim sportovima.

Sisački vrtićanci i školska djeca imaju osiguranu školu klizanja, školu plivanja na gradskom bazenu, školu atletike, u školama je uveden međunarodni Healthy Meal Standard za najkvalitetniji nutricionistički obrok za djecu, a u vrtićima su zaposleni kineziolozi kako bi tjelesni razvoj djece bio što stručnije vođen. Ukupna potpora sportu u gradskom proračunu iznosi 2,7 milijuna eura, a Grad Sisak svake godine daje preko 600 tisuća eura kao potporu klubovima putem Zajednice sportskih udruga.

Projekt Sisak Fit ove se godine sa 33 tisuće eura financira se iz gradskog proračuna, a provodi ga Zajednica sportskih udruga Grada Siska u partnerstvu sa Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, sisačkim dječjim vrtićima i osnovnim školama, Udrugom kineziologa, Športsko rekreacijskim centrom Sisak i u suradnji s Hrvatskom asocijacijom športskih psihologa.