Od grada Siska, grada koji je 2013. godine bio zatvoren prema građanima, u kojem su se samo gomilali gubici, u kojem je vladala netransparentnost rada i manjak vizije i projekata, a nisu postojali ni kriteriji i standardi prilikom dodijele sredstava, u dvije smo godine napravili grad u kojem se bolje upravlja likvidnošću, naplata potraživanja je na visokih 97 posto, a provedene su i objedinjene javne nabave putem čega smo uštedjeli više od 500 tisuća kuna- kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na konferenciji za novinare u povodu dvije godine mandata.
Otvoren je novi vrtić i škola, osiguran je besplatan prijevoz za sve nezaposlene, udvostručena je naknada za novorođenu djecu, a osigurani su i udžbenici za prvoškolce slabijeg socijalnog statusa, dodala je gradonačelnica Ikić Baniček, napominjući kako će se produženi dnevni boravci uz postojeće 4 škole sljedeće godine povećati na još jednu osnovnu školu.
– Posebnu smo pažnju posvetili investitorima u naš grad i poboljšanju gospodarske slike. Izmijenili smo odluku o visini i zonama komunalnog doprinosa, uveli smo individualan pristup problemima i teškoćama svakog gospodarstvenika, a mjerama za poticanje poduzetništva, u sklopu kojih se plaćaju doprinosi za novozaposlene radnike, želimo potaknuti zapošljavanje. Cilj je mjera da se radnik dugoročno zaposli pa se zadnji kvartal plaća 100 posto iznosa doprinosa, a za zapošljavanje osoba do 29 godina starosti cijele godine potiče se sa 100 posto doprinosa- pojasnila je gradonačelnica.
U naredne dvije godine mandata, sukladno Strategiji razvoja grada Siska, tri su prioriteta razvoja, a to je unapređenje gospodarske aktivnosti, poboljšanje uvjeta za kvalitetu života i rada, te održivo upravljanje resursima.
-Priritet nam je revitalizacija urbanog središta grada, odnosno urediti pješačku zonu kao dnevni boravak grada Siska u kojem se održavati sva važnija događanja. U sklopu ovog projekta povezat ćemo i Šetnicu, Majmunjak i Holandsku kuću. Nastavljamo i projekt biciklističkih stazapa bi 2017. Godine u Sisku trebalo biti oko 20 kilometara biciklističkih staza, uredit će se i šetnica Mihanovićevom obalom, a građani će uskoro imati mogućnost prijaviti svoje fasade na natječaj za njihovu obnovu. Grad Sisak snosit će 50 posto troškova uređenja, te cijelu dokumentaciju. Nastavljaju se radovi u Bakranovoj ulici, prvi dio ulice do Ulice B. Pavičića realizirat će se tijekom 2015. godine, a drugi dio do bazilike sv. Kvirina u 2016. godini. Nastavljamo i s izgradnjom parkirališta, te izgradnjom i uređenjem odvojka između Zvonimirove ulice i komunalne zone. Vrijednost tog projekta je oko 8 milijuna kuna – najavila je gradonačelnica.
Do 2017. godine trebala bi biti dovršena i Holandska kuća čime će se stvoriti dodatni sadržaji za kulturni turizam, te opremiti i staviti u funkciju primjeren prostor za Galeriju Striegl i Gradski muzej Sisak. Vrijednost tog projekta je 27 milijuna kuna.
-Idemo sa rekonstrukcijom klizališta Zibel, izgradnjom sportskog igrališta u Naselju, revitalizacijom nekadašnjih sadržaja za stanovnike Capraga, bazenom, uređenjem Ciglarske grabe u moderni park sa sportsko-rekreativnim, kulturnim i ugostiteljskim sadržajima, a 2016. godine završen bi trebao biti i Centar kreativne industrije s multimedijskim sadržajima za mlade, a bivša uprava zgrada Željezare trebala bi biti preuređena u Tehnološki park. Već smo od Državnog ureda za upravljanje imovinom zatražili povrat te zgrade, ako i povrat bivše vojarne u Lađarskoj u kojoj bi trebali biti novi obrazovni sadržaji, a u zgradi Hrvatskih šuma osigurat ćemo prostor svim udrugama i na taj način unaprijediti kapacitete civilnog društva.