Drugo izdanje Festivala ulične umjetnosti Re:Think 2017. traje sve do 15. srpnja, a do sada su već u sklopu ovog festival oživljene neke od fasada u gradu Sisku. Tijekom ovogodišnjeg programa realizirat će se 7 murala u javnom prostoru grada Siska.

-Do sada su realizirana dva murala autora Colectivo Licuado i Alfalfa koji su smješteni na stambenim objektima u Strossmayerovoj ulici 14 gdje se murali referiraju na Priče iz davnine u specifičnoj urugvajsko-hrvatskoj interpretaciji. Alfalfa je realizirao velikog Regoča sa sisačkim obilježjem dok su Colectivo Liguado producirali rad koji prikazuje dvije osobe kako čitaju Priče iz davnine. Umjetnik Chez186 iz Zagreba je realizirao mural na vanjskom ophodnom zidu Mlin i pekara u ulici Ferde Hefelea jednom apstraktnom kompozicijom pod nazivom’Horizontals, a Robin Abramović je u okviru svog projekta Bambsy realizirao tri murala na Kazalištu 21 – rekle su nam Alma Trauber i Dahna Prskalo Peco, organizatorice Festivala.

U tijeku su radovi na dva najveća murala ove godine. Riječ je o radu Ivana Blažetića Šumskog na stambenom objektu koji se nalazi na križanju Strossmayerove ulice i Ulice Hrvatskih domobrana 2 te mural Farid Ruede na adresi Braće Čulig 2.

– Do kraja festivalskog izdanja slijede još radovi slavne street art umjetnice OKO Marine Mesar na adresi Jurja Križanića 3, Pimpmy Pump na adresi Oktavijana Augusta 10 te sisačkog kolektiva (Neman, Atek, Mowe) koji će realizirati veliki horizontalni zid na Kazalištu 21. Poseban gost ovogodišnjeg festivala je Robin Abramović iz Leipziga koji će obnoviti svoj oštećeni mural kojeg je realizirao prošle godine, ali će i realizirati tri murala u sklopu svog projekta Bambsy na Kazalištu 21. Za zadnji festivalski tjedan pripremili smo i ciklus dokumentaraca o uličnoj umjetnosti, dio Festivala koji će se realizirati u suradnji s KKV-om – kaže Prskalo Peco.

Dodaje kako je i ove godine nastavljena izvrsna suradnja s Gradom Siskom bez čije podrške ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Od ove godine projekt su prepoznali i Ministarstvo kulture RH te Sisačko-moslavačka županija, a jedan od značajnijih festivalskih sponzora je i INA.  I sugrađani odlično reagiraju na Festival.

-Izuzetno je dojmljiva komunikacija koja se spontano dogodi između umjetnika i slučajnih prolaznika koji redovito zainteresirano zastaju pored radova u nastajanju. Najljepši dio Festivala je promatrati ponos onih stanara na čijim su pročeljima realizirani murali – zaključuje Trauber.