Završetkom ove školske godine završio je četverogodišnji projekt „Rukom pod ruku – faza III“ te je tim povodom danas u Osnovnoj školi 22. lipnja održana završna konferencija projekta na kojoj je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač istaknuo kako Grad Sisak, kao odgovoran osnivač osnovnih škola na svom području, ima obvezu djeci osigurati najbolje uvjete za školovanje.

-Djeca s teškoćama u razvoju imaju prioritet i u skladu s tim pomoćnici u nastavi su neophodni kako bi djeca s teškoćama mogla kvalitetno pratiti nastavu – rekao je Grgurač.

Dodao je kako je Grad Sisak, prepoznavši potrebe roditelja i djece, puno prije ostalih gradova, počeo s provođenjem ovog projekta  i financirao ga novcem iz svog proračuna, ali pojavom Europskog socijalnog fonda financiranje pomoćnika u nastavi je u gotovo stopostotnom iznosu preuzela EU te su se znatno i povećala sredstva za ovu namjenu.

Voditeljica projekta Sanja Stojaković Aleksić izjavila je kako je u prethodne četiri godine u svih devet sisačkih osnovnih škola pružena pomoć za 116 učenika s teškoćama u razvoju te je 106 osoba bilo zaposleno kao pomoćnici u nastavi, od kojih su njih 3 bili stručni komunikacijski posrednici.

Također je naglasila kako je s ciljem poboljšanja obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja u sklopu projekta prije 3 godine održana prva izložba likovnih radova učenika s teškoćama u razvoju od kojih je nekolicina izabrana za potrebe izrade kalendara. Navedena aktivnost se pokazala kao uspješna te je kao takva nastavljena i u narednim godinama.

Projekt ”Rukom pod ruku – faza III” financiran je u sklopu javnog poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“ u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Grad Sisak nositelj je ovog EU projekta  ukupne vrijednosti 9.060.360,00 kuna, od čega je 8.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, dok 742.252,00 kuna iznose sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, a preostali iznos koji iznosi manje od 5% ukupne vrijednosti sufinancira Grad Sisak.

Razdoblje provedbe projekta je od 21.08.2017. do 20.08.2021. godine.

Također, objavljen je novi natječaj na koji će Grad Sisak ponovo aplicirati svoju prijavu putem Poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a kako bi osigurao potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove, uvjete za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Projekt će trajati samo jednu školsku godinu, te se u narednim godinama očekuju novi pozivi kojima će se sufinancirati pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici.