Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac  u suradnji s Gradom Siskom kreće u revitalizaciju rodne kuće pjesnika i prevoditelja Josipa Severa u Blinjskom Kutu. Projekt Severove kuće predstavili su danas u prostoru knjižnice ravnateljica Dubravka Šurlan, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i nećak  pokojnog Josipa Severa Saša Uzelac. Kako je najavila ravnateljica Dubravka Šurlan u donjem dijelu kuće uredit će se spomen soba Josipa Severa, a gornji dio bit će namijenjen za održavanje programa i susrete pisaca. Kako je Josip Sever dugo godina živio i djelovao u Zagrebu, kuća u Blinjskom Kutu bit će i svojevrstan most za povezivanje zagrebačkih i sisačkih književnika, a  programe koji će se tamo održavati kreirat će programsko vijeće, sastavljeno od sisačkih i zagrebačkih pisaca.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček  naglasila je kako Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac izvan svoje redovne djelatnosti pokreće vrijedne projekte, poput obnove Severove kuće i na taj način potiče očuvanje ostavštine umjetnika iz sisačkog kraja te otvara prostor za nove programe koji prezentiraju Sisak kao grad kulture.

Rodna kuća Josipa Severa u Blinjskom Kutu 11 je u vlasništvu obitelji Uzelac  i kako je istaknuo nećak Josipa Severa Saša Uzelac, to je drvena kuća stara oko 150 godina, koja je bila oštećena u Domovinskom ratu, a obitelj ju je obnovila i održavala u okviru svojih mogućnosti. Usprkos ratnim razaranjima, u kući je ostao netaknut portret Josipa Severa,  djelo pjesnika i slikara Josipa Stanića Staniosa, koji je Saša Uzelac  danas predao na čuvanje u knjižnicu, a do obnove kuće u kojoj će biti trajno smješten.

Pjesnik i prevoditelj Josip Sever rođen je u Blinjskom Kutu 1938. godine, a umro je na današnji dan 28. siječnja, prije 30 godina. Slavistiku je studirao u Moskvi i Zagrebu, a sinologiju u Pekingu. Djelovao je kao slobodni umjetnik i profesionalni književnik te prevodio s ruskog i kineskog  jezika. Njegovim imenom nazvana je jedna ulica u sisačkom Pogorelcu.