U sklopu Dana Hrvatskih željeznica te povodom 150. obljetnice puštanja u promet željezničke pruge Sisak – Zagreb – Zidani Most Gradski muzej Sisak, Hrvatske željeznice i Filatelistički klub Sisak organiziraju prigodnu izložbu pod nazivom „150 godina željezničke pruge Sissek-Agram-Steinbrück“.

Željeznička pruga Sisak – Zagreb – Zidani Most puštena je u promet 1. listopada 1862. godine i prva je pruga sagrađena na području ondašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Pruga  je prvenstveno služila za povezivanje zapadnih dijelova Habsburške monarhije s istokom, ali je njezina gradnja znatno doprinijela i snažnom razvoju gospodarstva, prije svega u Zagrebu i Sisku gdje su se uskoro počeli otvarati proizvodni i drugi pogoni koji su zapošljavali nekoliko tisuća radnika. Izložba obuhvaća dokumente, fotografije, razglednice i poštanske marke iz zbirki Gradskog muzeja Sisak, privatnih kolekcionara i filatelista, a koje su usko vezane uz navedenu željeznicu.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 5. listopada 2012. u predvorju Kolodvora Sisak, Trg Republike 1, s početkom u 10 sati.