Učenici šestog razreda Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće, u pratnji svojih učiteljica, obišli su danas gradsku vijećnicu u sklopu redovnih aktivnosti izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje. Posjetili su gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček s kojom su razgovarali o svojim aktivnostima i o tome kako funkcionira gradska uprava. Gradonačelnica je najavila uređenje igrališta i parkirališta kod osnovne škole u Budaševu te postavljanje nove natkrivene tribine na nogometnom igralištu. Dio učenika dolazi iz područne škole Topolovac, koja je stradala u potresu. Gradonačelnica im je rekla da radovi na obnovi traju i da će na jesen sve biti spremno za početak nastave u Topolovcu.

„Želimo kvalitetne ljude i građane Republike Hrvatske“

Grad Sisak jedan je od 12 gradova i županija u Republici Hrvatskoj koji provodi program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnosti u svih devet sisačkih osnovnih škola od školske godine 2018./2019. Krenulo je s učenicima petih razreda, da bi ove školske godine bili uključeni učenici od petog do osmog razreda u svim školama. Grad Sisak planira i dodatne edukacije učitelja kako bi se pohađanje Građanskog odgoja omogućilo i većem broju učenika jer broj uključenih učenika iz godine u godinu raste.

„Kada smo uvodili Građanski odgoj bili smo svjesni činjenice da mnogi naši sugrađani kroz školovanje nemaju dovoljno prilike upoznati kako funkcionira sustav javne uprave, tko je za što odgovoran i tko bi što trebao napraviti. Često nemaju osnovnih znanja kako ostvariti neka temeljna prava i gdje potražiti informaciju ili pomoć kod nekog problema. I dalje se u pitanje dovode neke temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su antifašizam, rodna ravnopravnost, ljudska prava, pravo na spolnu orijentaciju. Zato želimo stvoriti dobre temelje svim učenicima i sigurna sam da će iz naših osnovnih škola izaći kvalitetni ljudi i kvalitetni građani Republike Hrvatske“, rekla je gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Program Građanskog odgoja i obrazovanja provodi se po riječkom modelu koji je uveden prije šest godina. Učitelji su educirani kroz sedam modula u trajanju od 105 sati, a pripremljena su dva priručnika za učenike pod nazivima „Učenik građanin“ za peti i šesti razred i „Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni“ za sedmi i osmi razred. U izradu priručnika Grad Rijeka je uključio brojne sudionike, od organizacija civilnog društva i djelatnika Sveučilišta u Rijeci do učitelja-provoditelja programa i škola.