Poštovane gospođe i gospodo, dragi gosti i uzvanici, sugrađanke i sugrađani,

izuzetno mi je zadovoljstvo što vas mogu srdačno pozdraviti i obratiti vam se s nekoliko prigodnih riječi. Hvala svima što ste došli na svečanu sjednicu našeg Gradskog vijeća i time odali priznanje našem gradu.

Danas s ponosom slavimo našu bogatu i slavnu prošlost, povijesnu, kulturnu i tradicijsku baštinu, ističemo pozitivne rezultate postignute u proteklom periodu, ali ukazujemo i na ono što još nismo, a već smo trebali učiniti. Jer, kao što je napisao J. P. Sartre čovjek mora biti odgovoran prema onom što jest i što nije učinio. Sve što radimo, sve osobne napore koje ulažemo moraju biti usmjereni na dobrobit stanovnika ovoga grada, a ne za svečane sjednicu ni za svoje hvalospjeve. Ne smijemo zaboraviti da se Sisak gradio tisućljećima, da smo svi mi danas njegovo djelo, ali da trebamo biti i njegovi graditelji.

Ohrabruje nas službeni završetak globalne traume i povratak starim životnim navikama. No, istodobno ova činjenica stavlja pred nas pitanje jesmo li drugačiji, bolji, jesmo li što nova naučili, na drugačiji način posložili prioritete u osobnim životima i u našem djelovanju u zajednici u kojoj živimo. Na nama je da na to pitanje odgovorimo sebi i našim sugrađanima. Sisačka kolektivna povijest pamti mnoge strahote od ratova koji uvijek donose bjesomučna i gruba razaranja do pandemije i potresa. Ožiljke trebamo liječiti ne zato da bi potpuno nestali, nego da bismo stvorili mjesta za buduća lijepa sjećanja. No, nećemo uspjeti u tome budemo li samo i isključivo usmjereni na ono što je materijalno, ako podržavamo kulturu razmetljivosti, svekolike bahatosti, egocentričnosti. Bolje od toga dugujemo budućim naraštajima, ali i našim pretcima koji su vjerovali u napredak ovoga grada, zagovarali zajedništvo i složnost i promovirali načela općega dobra. Ovaj grad također pamti hrabre i svijetle primjere junaštva i žrtvovanja za opće dobro. Neka ti primjeri budu nit vodilja i u našim sadašnjim nastojanjima. A naši su današnji napori usmjereni na obnovu grada od posljedica potresa i u tom smislu učinjeni su izvjesni pomaci jer su na mnogim mjestima u gradu otvorena brojna gradilišta.

Radi se uistinu mnogo, ali znamo da može i više i brže. Strpljivost naših građana je neupitna, ali ta se vrlina ne smije dovoditi u kušnju, osobito ne zbog mladih ljudi koje želimo zadržati u Sisku. Izgradnja i obnova škola i vrtića, stambenih objekata, gradskih ustanova, institucija, trgova i ulica ima smisla jedino ako njima bude odzvanjala dječja igra i mladenački smijeh. I na tome moramo zajedno raditi jer neuspjeh nam nije opcija.

Sve je na ovome svijetu podložno promjeni. Mijenja se i lice našega grada, ali pritom treba sačuvati njegov identitet, jer identitet Siska u mnogočemu utječe na identitet Siščana. Grad treba graditi kao kuću, kuću vrijednu divljenja za sve one koji će u njega dolaziti kao dragi gosti, kao i za one koji će ga zvati svojim domom. Vrijeme u kojem živimo puno je, kako se to često može čuti u javnome govoru, izazova, puno je prilika koje treba prepoznati i znati iskoristiti, a istodobno prilike moramo i sami stvarati. I u tome je naša odgovornost jer smo prihvatili čast i teret povjerenja građana. I ni jedno ni drugo ne smije se shvatiti olako. Zapravo, mi to povjerenje nismo osvojili, nismo ga dobili na izborima, nego smo ga posudili kao zajam, kao kredit da bismo ga poštenim i predanim radom mogli vratiti građanima. Valja nam ustrajati na tom putu.

Unatoč svim ranama, vidljivim i nevidljivim, Sisak je čaroban grad, koji ima srce, koji ima dušu, kako govore stihovi pjesme, Sisak je grad koji volimo i puno mu dugujemo jer nam je dao svoj ponos i svoju pripadnost. Stoga, danas i uvijek imamo razloga za slavlje i ponos što smo dio njega – našega grada.

Sretan nam Dan grada!