Više od 200 učenika Osnovne škole Sela, prvog će dana škole 9. rujna, ući u energetski obnovljenu školu. Na objektu je zamijenjena stolarija, ugrađena je štedljiva rasvjeta, napravljena je toplinska izolacija ovojnice i krovišta te je ugrađena peć na pelete čime će se ostvariti znatna ušteda na grijanju. Ugrađen je i solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Danas je u OŠ Sela održana i završna konferencija vezana uz projekt energetske obnove škole na kojoj su sudjelovali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač, voditeljica projekta Sanja Stojaković Aleksić te ispred OŠ Sela Draženka Kušević.

-Najvažnije nam je da djeca i roditelji budu zadovoljni u što ne sumnjam, jer ovaj projekt osigurava dugoročno kvalitetno odvijanje svih programa i kvalitetne uvjete rada. Ovo je školski primjer kako projekt od početka do kraja treba izgledati. Kvalitetom izvedenih radova i pridržavanjem rokova, izvođač Venka gradnja pokazao je da je dorastao zadatku. Ovo je još jedna kvačica na listi od 43 projekta  ukupne vrijednosti 132 milijuna kuna od kojih je 100 milijuna kuna bespovratno iz EU fondova ili ministarstava, a koji se trenutno odvijaju na području grada Siska – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Pročelnik Grgurač istaknuo je kako je ovaj projekt pokazao kako za Grad Sisak ne postoje škole koje su više ili manje vrijedne.

-Sve su nam škole jednako vrijedne i u sve škole nastojimo uvesti isti standard. Konkretno u ovoj školi uvijek nam je bio problem visoki troškovi grijanja te smo čekali pogodan trenutak da obuhvatimo cjelokupnu energetsku obnovu. Ovaj projekt koji je trajao četiri godine, primjer je kako povući maksimalan iznos bespovratnih sredstava. Projekt je počeo 2015. godine prijavom na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kojeg smo dobili bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije koju smo napravili 2016. Kad smo imali projekt čekali smo povoljan natječaj za prijavu koji se otvorio 2017. na kojem smo dobili sredstva. U 2018. smo odabrali izvođača i krenuli s radovima. Izražavam zadovoljstvo jer smo ovaj projekt uspješno završili i prije roka. Školu iz 18. stoljeća na velika smo vrata uveli u 21. stoljeće – rekao je Grgurač.

Ukupna vrijednost projekta je 4.606.886,96 kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Projektu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.860.266,20 kuna, s tim da je i udio vlastitih sredstava apliciran prema Fondu za sufinanciranje provedbe EU projekata te je odobren maksimalan iznos od 1.262.627,00 kuna  što ukupno iznosi gotovo 70% vrijednosti projekta.

 

Za više informacija o EU fondovima, pogledati web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr