Od sljedećeg će tjedna djeca u sisačkim osnovnim školama i vrtićima konzumirati svježe i zdravo voće i povrće proizvedeno na našim lokalnim i certificiranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.  Rezultat je to inicijative gradonačelnice Kristine Ikić Baniček te suradnje Grada Siska, Gradske tržnice Sisak, vrtića i osnovnih škola. Cilj ovog jedinstvenog projekta, radno nazvan Od njive do vrtića i škola, je da se djeci jednom dnevno osigura svježe voće i povrće koje će u škole i vrtiće stići izravno od certificiranih OPG-a.

– Na taj ćemo  način osigurati kvalitetniju prehranu za naše najmlađe, ali i siguran plasman kvalitetnih proizvoda naših lokalnih OPG-a. Tako će i neke školske kuhinje koje do sada nisu imale mogućnost pripreme kuhanih obroka imati i tu mogućnost, prije svega škola Budaševo-Topolovac-Gušće  i Komarevo. Stalo nam je do toga da djeca kvalitetno jedu, da ti obroci budu nutricionistički vrijedni, ali i ukusni. Drago mi je što naša djeca više neće jesti uvozne jabuke, rajčice i druge proizvode, nego voće i povrće koje će biti ujutro ubrano i dostavljeno u škole i vrtiće – najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Gradska tržnica Sisak ima sve uvjete kako bi zadovoljila sve potrebe škola i vrtića, a kako je naglasio direktor Gradske tržnice Sisak Marko Bionda trenutačno je na našem području čak 101 certificirani proizvođač što je najveći broj certificiranih OPG-a na području cijele Hrvatske. To znači da su svi ti OPG-i prošli stroge kontrole kako bi dobili potreban certifikat.

Kako bi se ovaj projekt uspješno proveo bit će potrebno provesti edukacije za osoblje koje radi u kuhinjama, ali i za roditelje. Također potrebno je osigurati sve potrebne tehničke preduvjete za uvođenje toplih obroka u sve škole.

-Važno nam je da svako dijete u svim sisačkim osnovnim školama ima topli obrok. Dvije osnovne škole nemaju tu mogućnost, a to ćemo riješiti na način da u OŠ Komarevo krećemo u rekonstrukciju postojeće kuhinje dok će se za OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće koja se nalazi na tri lokacije, obroci pripremati u OŠ 22. lipnja. Ono što je važno da cijena školske kuhinje ostaje ista, ali se podiže kvaliteta obroka u školama – dodao je pročelnik Goran Grgurač.

Ravnateljica OŠ 22. lipnja Azra Rađenović rekla je kako je ova osnovna škola, iako je sagrađena prije 41 godinu, po svim kapacitetima i stručnosti osoblja sposobna proizvoditi toliku količinu obroka.

Od 3250 učenika u sisačkim školama njih 80 posto se hrani u školskim kuhinjama dok 20 posto to ne želi. Očekuje se kako će se ta brojka sada smanjiti uvođenjem toplih obroka i sezonskih namirnica u sve škole.