Učenici Osnovne škole Komarevo s veseljem su dočekali potpuno novu školsku kuhinju s novom opremom i novouređenom blagovaonicom u što je Grad Sisak uložio gotovo 650 tisuća kuna. Ova je škola ostala posljednja u kojoj je trebalo napraviti svu potrebnu infrastrukturu kako bi i učenici ove škole imali svaki dan kuhane i tople obroke. Sljedeći korak je edukacija kuharica, djelatnika, učenika i roditelja o zdravoj prehrani. Taj korak bit će napravljen u svim sisačkim osnovnim školama i dječjim vrtićima kroz sustav Healthy Meal Standard (HMS). Riječ je o certifikatu kojeg trenutno kao jedina škola u Hrvatskoj ima naša sisačka škola Braća Ribar.

-Zadovoljstvo mi je što od danas u gradu Sisku nema niti jedne osnovne škole bez toplih obroka i blagovaonice i posebno mi je drago što smo sad već drugu godinu uspjeli implementirati projekt Od njive do škole u sklopu kojeg od lokalnih OPG-ova otkupljujemo sezonsko voće i povrće koje konzumiraju naša djeca u vrtićima i školama. Sada kada smo zatvorili ovaj ciklus opremanja školskih kuhinja krećemo na sljedeću razinu i postajemo prvi grad u Hrvatskoj sa zdravom školskom i predškolskom prehranom, a  to ćemo napraviti uz pomoć certifikata Healthy Meal Standard koji je već uveden u OŠ Braća Ribar gdje se uz zdravu prehranu vodi briga i o djeci koja imaju posebne potrebe što se tiče prehrane kao što je primjerice dijabetes – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prilikom obilaska nove kuhinje i blagovaonice u OŠ Komarevo.

Pripreme za uvođenje certifikata u sisačke osnovne škole i vrtiće već su počele prihvaćanjem inicijative da Sisak, prvi u Hrvatskoj, postane grad zdrave dječje prehrane, naglasila je nutricionistica Diana Gluhak, pokretač inicijative Healthy Meal Standard.

-Ovo je snažna i dugoročna inicijativa da se napravi svojevrstan pokret dječjeg zdravlja u RH, odnosno HMS će se prema individualnim potrebama kroz nekoliko sljedećih mjeseci uvesti u sve sisačke vrtiće i škole – kaže Gluhak.

Uvođenjem certifikata Healthy Meal Standard neće se povećati cijena školske kuhinje već će se samo nezdrave namirnice zamijeniti zdravim namirnicama.

Inače, u OŠ Komarevo i je 137 učenika, a čak 131 učenik hrani se u školskoj kuhinji.

-Ovo je za sve nas velika radost, jer uvjeti do sada nisu bili zadovoljavajući za pripremu obroka i uglavnom su djeca jela suhe obroke, a drago mi je što od danas i naši učenici mogu konzumirati kuhane obroke – rekla je ravnateljica OŠ Komarevo Gordana Vasić.