Na sjednici Gradskoj vijeća Grada Siska koja je održana u petak, 1. prosinca usvojen je proračun Grada Siska za sljedeću godinu u iznosu 250,6 milijuna kuna. Donesen je jednoglasno s 14 glasova za, a oporbeni su vijećnici napustili sjednicu prije glasanja o proračunu. Proračun je prošao dvotjednu javnu raspravu u kojoj su mogli sudjelovati svi građani Siska putem aplikacije Moj gradski proračun. Svoje prijedloge za amandmane poslalo je 350 građana, a na temelju tih prijedloga, koji su objavljeni na web stranici Grada Siska, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je uputila devet amandmana te su tako prijedlozi građana postali sastavni dijelovi proračuna za sljedeću godinu.

-Proračun za 2018. godinu nastavlja politiku štednje uz istovremena značajna ulaganja u dizanje standarda građana, kada je u pitanju komunalna infrastruktura, sport i kultura. Ovo je prvi proračun u kojem su direktna socijalna davanja premašila osam milijuna kuna što je prije svega posljedica uskrsnice za umirovljenike, koja se prvi puta nalazi u samom proračunu, s obzirom da smo uskrsnicu za prošli Uskrs isplatili temeljem rebalansa – naglasila je gradonačelnica.

Razlike u proračunu za ovu i sljedeću godinu su u tome, kako je rekla gradonačelnica, što je u jednoj proračunskoj godini završen bazen u Capragu te je financirana Ledena dvorana Zibel, temeljni kapitalni projekt grada za koji je inače u praksi ostalih gradova potrebno minimalno četiri godine.

-U 2018. ćemo završiti taj kapitalni projekt no otvara nam se, u financijskom smislu, drugi jednako veliki projekt, Holandska kuća, vrijedna 28 milijuna kuna. Ipak, s obzirom da glavnina sredstava za Holandsku kuću dolazi iz Bruxellesa imamo puno više prostora za ulaganje u komunalnu infrastrukturu i otvaranje novih kapitalnih projekata poput novog vrtića Sunce na Brzaju i gradnje vrtića Galdovo te nove sportske dvorane koju ćemo graditi na Zelenom Brijegu – dodala je gradonačelnica.

Proračun je stabiliziran zahvaljujući uštedama, ali i povećanim prihodima od poreza na dohodak koji je posljedica veće zaposlenosti Siščana. Gradonačelnica je izrazila nezadovoljstvo poduzetničkim slikom grada jer se, kako kaže, najavljena ulaganja sporo ili nikako realiziraju.

-Pomogli smo kao Grad najviše što možemo osiguranjem novih izvora financiranja što su mnogi poduzetnici već iskoristili. Osigurali smo u suradnji s komercijalnim bankama najpovoljniju kreditnu liniju na tržištu i tvrtke ju samo trebaju znati iskoristiti. Ipak teško je reći koliko je to odgovornost poduzetnika, a koliko okruženja u koje ih država stavlja svojim nerazumijevanjem njihovih potreba i problema – rekla jer gradonačelnica.

Najavila je kako se kreditna linija Sisački poduzetnik nastavlja i u 2018. godini, ali s nekim novinama kao što je podupiranje start up-ova i žena poduzetnica. Gledajući ukupno subvencije, financiranje gradskog inkubatora kao i oslobađanje komunalne naknade tvrtki koje počinju s poslovanjem te druge mjere, ulaganje direktno u gospodarstvo u 2018. iznosit će 5,5 milijuna kuna.

-U proračun su ugrađeni i očekivani prihodi za gradnju Holandske kuće i Centar izvrsnosti i kreativnih industrija za koje je Grad Sisak osigurao sredstva Europske unije u iznosu od 28 milijuna kuna. Tu su još i projekti regionalnog razvoja i energetske učinkovitosti koji će se provoditi zavisno od odobrenih sredstava što međutim ide puno sporije nego što smo se nadali – rekla je gradonačelnica.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavila je kako je angažirana ugledna konzultantska tvrtka BDO koja će napraviti analizu u svim tvrtkama u vlasništvu Grada te predložiti  sveobuhvatan plan reorganizacije i racionalizacije poslovanja.

– Sanirali smo gradske dugove bez ikakvih poskupljenja za građane i ostvarili idealan balans između štedljivosti s jedne i ulaganja u projekte s druge strane. Razvoj grada i bolja kvaliteta života građana bila je i ostala glavna vodilja upravljanja ovim gradom od 2013. godine. Dokazali smo to ne samo projektima poput gradske blagajne ili projektima zdrave prehrane u školama i vrtićima već i ravnomjernim ulaganjem u sve gradske četvrti i mjesne odbore temeljem želja građana i točno definiranih prioriteta. Opće, a ne pojedinačno dobro, početak je i kraj svakog poteza koji je i doveo do ovog prijedloga proračuna – zaključila je gradonačelnica.