Mlada sisačka obitelj Vranić iz Budaševa primila je danas u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sisak novčanu potporu za novorođeno dijete u iznosu od 2.000,00 kuna koju im je uručila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Ovu vrstu potpore sisačkim obiteljima Grad Sisak dodjeljuje za svako novorođeno dijete pod uvjetom da jedan od roditelja djeteta ima prijavljeno prebivalište na području Grada Siska najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.

Malena djevojčica Hana Vranić rođena je 1. listopada, a zahtjev njezinih roditelja bio je 300. po redu u ovoj godini. Temeljem takvih zahtjeva Grad Sisak, u okviru svog programa potpore roditeljima za novorođenu djecu, isplaćuje novčanu naknadu u visini od 2.000,00 kuna.

– Željeli smo doći ovdje kad ta brojka bude okruga, a zahtjev Haninih roditelja bio je 300. po redu, no nakon Hane je podneseno još 38 zahtjeva za dobivanje potpore. Drago mi je da ovakve male ljepotice i ljepotani od 2017. godine putem zahtjeva svojih roditelja ostvaruju 2.000,00 kuna potpore, jer od ove godine tu smo naknadu povećali s 1.500,00 na 2.000,00 kuna. Ove smo godine rebalansom morali u proračunu povećati sredstva za ove potpore na 770.000,00 kuna, a kako je tempo zahtjeva krenuo iskoristit ćemo ta sredstva i dobro je da smo ih povećali. Godišnje u prosjeku bude oko 370 zahtjeva i nadam se da ćemo ove godine tu brojku malo i premašiti. Ovom potporom želimo izraziti dobrodošlicu roditeljima za njihovog novog člana obitelji i da im ona pomogne u početnom uhodavanju – rekla je gradonačelnica i dodala kako pronatalitetne mjere nisu samo novac već i to da se roditelji i djeca osjećaju sigurno u gradu Sisku.

-Grad Sisak kroz niz drugih mjera dodatno olakšava život mladim obiteljima i s djecom dovoljnim brojem mjesta u vrtićima, dječjim igralištima, kvalitetnim osnovnoškolskim obrazovanjem,  a sigurnost u prometu i sigurnost na igralištima utječe na to da se obitelji koje podižu djecu osjećaju sigurno u gradu Sisku – kaže gradonačelnica.

Roditelji malene Hane, Nera i Mihael Vranić, u braku su dvije godine. Iako oboje imaju posao, nisu sigurni za posao dugoročno, pogotovo suprug koji je zaposlen kod privatnika. Ipak, ne razmišljaju o odlasku u inozemstvu i žele ostati u Sisku jer su, kako kažu, lokal-patrioti. Oboje se slažu da se dijete ne planira zbog ovakvih potpora, ali kažu da će ima ova pomoć dobro doći.

-U prvim danima bebina života ova će nam pomoć olakšati potrebe oko pelena, kremica i ostalih potrepština – kaže tata Mihael.

Dodaju kako je najveći problem kad postaneš roditelj postupak oko prijave djeteta i željeli bi da se to pojednostavi.

-Puno je papirologije oko prijave djeteta, morate puno šetati od jedne do druge ustanove. Morali smo ostaviti malu bebu od 10 dana kako bismo obišli sve ustanove za prijavu djeteta – dodaje mama Nera. Složila se i gradonačelnica da bi taj postupak svakako trebao biti puno jednostavniji.