Na sisačkoj šetnici koja nosi ime Slavoljuba Slave Striegla danas je postavljen spomenik velikom sisačkom umjetniku Slavi Strieglu. Spomenik je autorsko djelo zagrebačkog kipara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Hrvoja Urumovića. Njegovo idejno rješenje ocijenjeno je najboljim u sklopu natječaja kojeg je proveo Grad Sisak.

-Za mene je ovo bila iznimna čast i nadam se da će ovaj spomenik biti prepoznat od svih Siščana. Želja mi je da u njemu vide duh i smisao ovog likovnog rješenja. Slavo Striergl je bio zaista jedna posebna osoba u hrvatskoj likovnoj povijesti kojemu je Sisak bio dovoljan da stvori sve ono što je stvorio – rekao je prilikom današnjeg predstavljanja spomenika profesor Urumović.

U znak sjećanja i zahvalnosti jednom od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, Grad Sisak postavio je spomenik na šetnici koja nosi njegovo ime i kojom je on svakodnevno za života prolazio i koja još uvijek pamti njegove korake. Slavo Striegl bio je jedan od najpoznatijih sisačkih umjetnika koji je cijeli život ostao vjeran svom gradu u kojem je nalazio trajnu umjetničku inspiraciju.

-Lik Slave Striegla ostao je urezan trajno u kolektivno sjećanje svih građana upravo u ovoj pozi i zato je primjereno da nas ovaj spomenik podsjeća na njegov lik kojeg smo svi rado znali vidjeti dok je šetao šetnicom. Nisu važne samo ceste i tvornice, grad čine ljudi, a Slavo Striegl je bio Siščanin zaljubljen u svoj grad i zbog toga ga iznimno cijenimo. Drago mi je da je upravo meni pripala čast da u mojem mandatu Grad Sisak vrati dug prema značajnom umjetniku koji je imao priliku otići u svijet i afirmirati se, a ipak je rado ostao u svom Sisku i to svakako treba cijeniti – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Slavi Strieglu  inspiracija je bio Sisak, a Slavo Striegl bio je inspiracija mnogim Siščanima, pa tako i profesoru Nikoli Tadiću koji mu je posvetio pjesmu pod nazivom Korifej akvarela.

-Sa Slavom sam radio 12 godina u sisačkoj Gimnaziji, sjedili smo zajedno u zbornici i neprestano smo imali razgovore i polemike. Uvijek je govorio o vedutama grada i ljepotama koje su oko nas – rekao je Tadić.

U Gradskoj galeriji Striegl postavljena je izložba na kojoj su izloženi prikazi detalja nastanka  spomenika Slavoljubu Slavi Strieglu.