Grad Sisak u samom je vrhu hrvatskih gradova po izdvajanjima za potrebe u kulturi i razvoj civilnog društva, naglasila je to gradonačelnica Kristina Ikić Baniček tijekom današnjeg predstavljanja rezultata natječaja i javnih poziva koje je Grad Sisak objavio prošle godine za dobivanje financijske potpore za programe u kulturi te za projekte i programe u području razvoja civilnog društva i socijalne skrbi i zdravstva u 2017. godini.

-Zadovoljstvo mi je što nastavljamo trend da se više od 10 posto gradskog proračuna izdvaja za kulturu i razvoj civilnog društva. Više od 19 milijuna kuna Grad Sisak iz proračuna izdvaja, ne samo za programe udruga, nego i za svoje ustanove u kulturi. Ove godine više od 2,5 milijuna kuna dodjeljujemo udrugama koje se bave kulturom, zdravstvom, socijalom, promidžbom grada i brigom o potrebitima. Ova se ulaganja itekako isplate, ne samo za udruge, već i za građane. Nastojat ćemo tijekom godine, sukladno mogućnostima proračuna,  povećavati ova davanja. Da nam je to iznimno važno potvrdili smo i zgradom udruga u Gajevoj u koju ovih dana useljavaju novi korisnici budući je okončan natječaj – rekla je gradonačelnica.

Neki od predstavnika udruga prisustvovali su prezentaciji rezultata natječaja i predstavili svoje programe za koje su dobili sredstva Grada Siska.

Alma Trauber iz Udruge „KULT.COM“ najavila je novosti vezane uz Festival ulične umjetnosti Re:Think koji je prošle godine prvi put održan u Sisku.

-Prošle godine smo dobili 11 murala u javnom prostoru grada Siska. Građani su direktno sudjelovali u nastanku određenih radova i ono što je zanimljivo je da smo došli u doticaj sa svim generacijama. Ove godine ćemo se nadovezati na postojeće točke i koncepcijski ćemo nastaviti prošlogodišnji festival koji će imati međunarodni karakter. Novost je da će na jednoj zidnoj plohi raditi dvoje umjetnika. Ovakvi umjetničko-urbani festivali doprinose pozitivnoj kulturnoj slici grada, a umjetnost je na ovaj način postala dostupna svima. Naš krajnji cilj Street Art Tour – kaže Alma Trauber.

Grad Sisak je podržao i projekte međunarodne udruge karikaturista sa sjedištem u Sisku „MIKS“, a predsjednik Nenad Ostojić također je zahvalio Gradu Sisku na potpori.

-Grad Sisak je prepoznao ono što želimo, a to je da postanemo doista pravi festival. Ove godine organiziramo 3. festival karikature MIKS koji će trajati dva dana, a u sklopu festivala održat ćemo i 1. međunarodnu izložbu stripa – rekao je Ostojić.

Dijabetičko društvo Grada Siska, koje su u posljednje vrijeme usmjerilo na mlađu populaciju koja boluje od dijabetesa, prijavilo je projekt ranog otkrivanja i rehabilitacije osoba sa šećernom bolesti i projekt „Sisački slatki mališani za freestylelibre“ kojim žele omogućiti da se djeci šećer u krvi mjeri senzorom.

-Obzirom da je iz godine u godinu sve veći broj mlađe populacije koja se bori s dijabetesom, odlučili smo organizirati humanitarni koncert, a sva sredstva namijenjena su za uređaje „freestylelibre“, odnosno kontinuirani mjerač glukoze u krvi uz pomoć senzora. Dijete se više ne mora pikati iglicama. U ovom trenutku imamo 18-ero djece kojima bi to pomoglo – rekao je predsjednik udruge Darko Velhes.  Humanitarni koncert održat će se u četvrtak, 27. travnja s početkom u 19 sati u SD Brezovica, a nastupaju Halid Bešlić, Ivana Marić, Pavao Anić, grupa Ruswaj i drugi.

Udruga lađara Sisak ove je godine prijavila tri projekta. Kako je rekao predsjednik udruge Saša Zeljug riječ je o Šikljadi, veslačkom dvoboju kupskih čamaca koji će ove godine zbog velikog interesa trajati dva dana. Drugi projekt je Veslati se mora od Siska do mora koji uključuje školu veslanja i popularizaciju veslanja i treći projekt Sisačke lađarice što znači da će ženska posada sisačkih veslačica nastupiti na Maratonu lađa na Neretvi.

-Surađujemo sa sportskim udrugama i udrugama mladih iz cijele Hrvatske i regije i nije svugdje praksa kao u Gradu Sisku da su vrata udrugama otvorena. Sva energija i sva sredstva uložena u civilno društvo, kulturu, zdravstvo i socijalnu skrb su sredstva koja se višestruko vrate nazad na način da se poveća kvaliteta života građana – rekao je Zeljug.