Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je danas dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak 50 micro:bitova. Donaciju je uručio osnivač IRIM-a Nenad Bakić.

-Uz pomoć naših partnera napravit ćemo program razvoja poduke računalstva u knjižnicama diljem zemlje, a Sisak je prvi grad jer ovdje imamo jako dinamičnu atmosferu. Ovo je početak velikog programa u Hrvatskoj, a u Sisku je ovo tek početak naše suradnje – naglasio je Bakić.

Govoreći o Institutu za razvoj i inovativnost mladih rekao je kako je IRIM do sada razvio globalno jedinstveni program STEM edukacije u svijetu.

-U Hrvatskoj je time obuhvaćeno više od 80 tisuća djece. Najvažnija je stvar što radimo s micro:bitovima jer je to tehnologija koja može dosegnuti do svakog djeteta. Ne radi se o tzv. makers tehnologiji koja je samo za djecu koja su nadarena za STEM nego je to nešto što omogućava svakome jednostavan ulazak u svijet digitalnih znanja koja su potrebna svima – dodao je Bakić.

Na donaciji je zahvalila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Današnja donacija je prekrasan uvod u 2018. kada će, osim micro:bitova ovdje zaživjeti i prostor „makerspacea“, jer već smo krenuli s dogovorima što nam je potrebno za to. Želja nam je digitalno obrazovati ne samo djecu nego i odrasle jer imamo kvalitetne i educirane ljude koji mogu omogućiti suvremene kompetencije djeci i odraslima, a sve s ciljem da im proširimo mogućnosti obrazovanja, ali i da im otvorimo pogled u jedan potpuno novi svijet koji im micro:bitovi i „makerspace“ omogućava – rekla je gradonačelnica.

Ravnateljica NKČ Vlado Gotovac Sisak Dubravka Šurlan dodala je kako će se micro:bitovi iznajmljivati na način kao i knjige. U dječjem odjelu će biti 40 micro:bitova raspoloživih za posudbu, a preostali dio će se nalaziti u odjelu za odrasle.