Dan antifašističke borbe 22. lipnja danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svečano obilježen u šumi Brezovica kraj spomenika Prvom partizanskom odredu, na istom mjestu gdje je prije 74 godine sedamdesetak sisačkih komunista i njihovih simpatizera, na vijest o nacističkom napadu na Sovjetski Savez, osnovalo prvu antihitlerovsku postrojbu u okupiranoj Europi.

Današnjoj svečanosti u šumi Brezovica su nazočili Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je u prigodnom govoru naglasila kako su upravo hrvatski komunisti pokrenuli ustanak u Hrvatskoj i da je to bio početak borbe za oslobođenje hrvatske države od okupacije te kako hrvatski narod i hrvatski građani moraju biti jedinstveni u želji za boljom Hrvatskom u kojoj nema mjesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma.

Prigodnim govorom nazočnima se obratila i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao kako je ustanak 1941. godine bio sve samo ne jednostavan, kako djecu i mlade ne smijemo indoktrinirati, nego ih moramo tjerati da misle i postavljaju pitanja te kako bi današnja demokratska Hrvatska u kojoj se poštuju prava svih njezinih građana bez obzira na nacionalnost, teško postojala bez partizanskog pokreta i bez hrvatskih branitelja 1991. godine koji su nesebično vodili u pobjedu.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u svom govoru istaknula kako su se hrabri ljudi, razlikujući dobro i zlo, u šumi Brezovici kod Siska suprotstavili moćnom neprijatelju, kojemu su se u to vrijeme predavali i znatno veći i moćniji. – Učinili su to kao komunisti s crvenom zvijezdom petokrakom na čelu. Zahvaljujući Vladi Janjiću Capi i najboljim mladim ljudima koji su u tom trenutku živjeli u Sisku, Sisak prvi, a potom Dalmacija, Banija i cijela Hrvatska, odabrali su svjetlo i ispravni put koji im je u tom trenutku nudila samo zvijezda petokraka. Mi smo slobodna i suverena država jer smo i 1941. godine, kao i 1991. godine izabrali teži, ali ispravi put, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica nazočili su brojni uglednici iz političkog i javnog života Republike Hrvatske, izaslanstvo diplomatskog zbora na čelu s Nj.E. Henrikom Ofstadom, veleposlanikom Kraljevine Norveške, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, institucija, ustanova i udruga, te građani.

Dan antifašističke borbe obilježen je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.