Četvrto hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke predvodio je u subotu 17. kolovoza sisački biskup Vlado Košić zajedno s brojnim svećenicima Biskupije te više od deset tisuća vjernika.

Hodočašće je započelo dan ranije u petak 16. kolovoza Trećim hodočašćem mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo stotinjak mladih od kojih je većina više dana pješačila ili vozila bicikl do Marije Bistrice, krenuvši iz Budaševa, Petrinje, Siska, Kutine i drugih krajeva. U svom večernjem programu, na kojem je sudjelovao i sisački biskup, mladi predvođeni povjerenikom za pastoral mladih vlč. Brankom Koretićem pripremili su tom prigodom osvrt na proteklo razdoblje od prošlog hodočašća, a kao središnji dio ovog susreta bilo je svjedočanstvo Marije Zaloker o Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru. Tom prigodom, mladima koji su sudjelovali na Animatorskom ljetu u Malom Lošinju biskup je podijelio uspomene o sudjelovanju. Ovaj prvi dan hodočašća završen je putem svjetla, te molitvenim bdijenjem u bistričkoj bazilici.

Središnji dio hodočašća vjernika Sisačke biskupije bilo je euharistijsko slavlje, koje je uz koncelebraciju brojnih svećenika predslavio biskup Košić, te na kojem su sudjelovali i članovi brojnih udruga i društva s područja Sisačke biskupije.

U homiliji, biskup Košić je podsjetio kako se nalazimo u Godini vjere u kojoj smo svi bili potaknuti produbiti svoju vjeru, te učiniti sve kako bismo unaprijedili djelo nove evangelizacije, i pozvao kako se u tim aktivnostima ne smijemo umoriti jer to znači prenositi vjeru, osobito mladim naraštajima. „U tom smislu Godina vjere ne može i ne smije nikada završiti, dapače ovo što je u njoj započeto treba još intenzivnije nastaviti, i to iz godine u godinu“, dodao je biskup i u nastavku proglasio sljedeću godinu u Sisačkoj biskupiji Godinom hrvatskih mučenika. Ona će započeti beatifikacijom Miroslava Bulešića, a trajati će do zadnje subotu u kolovozu 2014. godine, kada se na Udbini slavi misa za sve hrvatske mučenike.