Četvrti dani industrijske baštine grada Siska održat će se u Sisku od 16. rujna do 1. listopada tijekom kojih će se građanima Siska prezentirati industrijska baštinu putem izložbi, predavanja, obilazaka industrijskih lokaliteta te radionica, najavljeno je na konferenciji za novinare koja je danas održana u Holandskoj kući.

-Ponosni smo na to što smo uspjeli afirmirati Sisak kao centar industrijske baštine što potvrđuje i projekt Grada Siska „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“. Naše sugrađane treba potaknuti na drugačije razmišljanje što se tiče razvoja grada Siska – naglasio Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, ustanove koji je organizator ove manifestacije.

Sisak je ponovno sastavni dio obilježavanja Dana europske baštine 2016., istaknula je Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatorskog odjela u Sisku naglasivši kako je tema na europskoj razini „Baština i zajednice“.

-Od prvih dana industrijske baštine mi smo u Sisku uvijek surađivali sa zajednicom i od početka smo građane uključivali u manifestaciju  – kaže Čakširan Miletić.

Dani industrijske baštine u Sisku počinju izložbom „Tvornički dimnjaci – industrijske vertikale grada Siska“ kojom će prezentirati dimnjake koji su u prošlosti, ali i danas obilježavaju vizure grada Siska.

U sklopu manifestacije u subotu, 17. rujna održat će se i Drugi sisački festival piva u Ulici S. i A. Radića. Početak je u 17 sati, a u 21.30 sati nastupaju Gustafi. Istog dana organiziran je obilazak starih sisačkih pivovara. Ovogodišnji Festival piva imat će i humanitarni karakter jer će se na štandovima moći kupiti podmetači za čaše, a sav prihod bit će doniran za socijalnu samoposlugu.

Zamjenik gradonačelnice Marko Krička pozvao je sve sugrađane da se uključe u obilježavanje ove manifestacije kazavši kako je industrijska baština važna, ne samo za Sisak, već i za cijelu regiju.

-To je prepoznalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji  je prihvatio projekt Grada Siska „Info centar industrijske baštine – Holandska kuća“ ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna i  odobrilo financiranje s bespovratnim sredstvima u visini od 20 milijuna kuna. To je put kako se od jedne male ideje može napraviti velika stvar – zaključio je Krička.

Program se nalazi u galeriji fotografija ispod teksta.