U sklopu akcije “World Cleanup Day” održat će se nacionala kampanja Zelena čistka koja za cilj ima podizanje svijesti građana Republike Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada.

Kao i prethodnih godina, Grad Sisak će i ove godine sudjelovati u Zelenoj čistki. Planira se čišćenje obalnog područja rijeke Kupe – dionica od Novog mosta do Starog mosta te od Željezničkog mosta do utvrde Stari grad. Također, čistit će se i park Viktorovac. Pozivaju se građani i građanke svih dobnih skupina grada Siska da se uključe u akciju kako bi pridonijeli čišćem i ljepšem Sisku. Okupljanje je predviđeno 15. rujna 2018. u 9 sati na nasipu kod Novog mosta te u parku Viktorovac kod Skwhat-a.

Također, u sklopu iste akcije održat će se i Plava čistka u kojoj aktivno sudjeluje grad Sisak na Jadranskom moru.

Pod pokroviteljstvom Grada Siska, ŠRC-a Sisak i Općine Gradac, Ronilački klub Sisak organizira akciju „Eko Sisak Zaostrogu 2018.“ Tijekom ove akcije 30-ak ronioca iz Siska sudjelovat će u čišćenju podmorja, dijela akvatorija ispred  odmarališta u Zaostrogu. Od 10 sati počinje okupljanje i prijava sudionika, a od 11 sati počinje čišćenje podmorja od plastike, plastičnih vrećica i ostalog smeća. Cilj je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje. Akcijom „Eko Sisak Zaostrogu 2018.“ nastavit će se razvoj suradnje TZ Općine Gradac i Grada Siska.