Završna manifestacija u sklopu II. komponente Nacionalnog preventivnog projekta Zdrav za 5 održana je danas na sisačkoj Šetnici. Aktivnosti iz ovog projekta zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, mijenjanja stavova i štetnih životnih navika i odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanja zdravih stilova života.

-Ciljana skupina bili su učenici osmih razreda osmih razreda osnovnih škola i prvih i drugih razreda srednjih škola koje smo u prvoj komponenti projekta educirali o štetnosti droge, alkohola i gara na sreću. Tu je edukaciju prošlo oko 1800 srednjoškolaca i 2000 učenika osmih razreda – rekao je načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić.

Komponenta II odnosi se na stvaranje okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih i to upravo kroz rad s djecom i mladima i njihov neposredni doprinos u stvaranju takvog okruženja. Akciju Zdrav za 5 podržali su i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

-Ovaj projekt treba gledati kao nadogradnju svega onoga što treba poteći iz obitelji, vrtića i obrazovnih institucija. Ovo je jedna kockica u cijelom mozaiku  usmjerena prema tome kako bi naši mladi što kvalitetnije i zdravije živjeli – rekao je zamjenik gradonačelnice Marko Krička.

Svojim programom predstavila su se djeca sisačkih vrtića, učenici osnovnih škola Viktorovac i Komarevo te učenici Strukovne škole Sisak, Gimnazije Sisak, štićenici Centra za rehabilitaciju Komarevo, a učenici Tehničke škole Sisak prezentirali su svoje solarno vozilo. Za vrijeme održavanja programa, a na veliko oduševljenje okupljene djece, posjetitelji su se turističkim vlakom „Prvi sisački tramvaj“ mogli provozati ulicama grada Siska, a bila je organizirana i vožnja Kupom turističkim brodom „Juran i Sofija“.