Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišla je danas preuređene učionice, zbornicu i urede u OŠ Braća Ribar u kojima su sanirana oštećenja nastala u potresu. Iako su svi prostori škole i do ove rekonstrukcije bili sigurni za korištenje, zbog ojačanja i podizanja sigurnosti školske zgrade napravljena su ojačanja nosivih zidova i učionica. Osim ojačanja i unutarnjeg uređenja, na vanjskim ojačanim zidovima škola je dobila i novu toplinsku fasadu, čime se smanjuje potrošnja energije za zagrijavanje.

Ojačani su postojeći temelji, napravljen je novi drenažni sustav duž južnog pročelja škole te nova krovna odvodnja starog dijela škole. Zadovoljstvo uređenjem u susretu s gradonačelnicom nisu krili učenici i učiteljica razreda kojeg ja gradonačelnica posjetila.

“Većina objekata osnovnih škola na području grada Siska oštećena je u potresu. Brzom reakcijom i sanacijama neposredno nakon potresa omogućili smo normalno odvijanje nastave svih škola u svim objektima osim objekata OŠ Galdova i Kukuljevića. Ta dva objekta su najzahtjevniji kapitalni projekti za koje nam ovih dana predstoji odabir izvođača i početak radova na cjelovitoj obnovi za narednih 50 godina. Do sada smo utrošili preko 28,5 milijuna eura ili preko 216 milijuna kuna u obnovu gradske infrastrukture oštećene potresom“, kazala je gradonačelnica prilikom obilaska.

Radovima su u dijelu učionica uklonjene su i stare podloge i parket, a postavljen je epoksidni pod i nova ulazna vrata. Ukupna vrijednost ovih radova bila je  342 tisuće eura financiranih iz Fonda solidarnosti EU i državnog proračuna.

Osnovna škola Braće Ribar ima konstantan rast broja učenika, upisala je najviše prvašića i ove je godine postala škola s najvećim brojem učenika u županiji. Zbog potreba za proširenjem kapaciteta, gradonačelnica je najavila i  proširenje školske zgrade i sportske dvorane, za što je već pokrenuta izrada dokumentacije, a sve kako bi se omogućio jednosmjenski rad i kvalitetniji uvjeti rada.