Nakon dugih 20 godina čekanja mještani Madžara napokon su ponovno dobili svoju kapelu sv. Martina koja je srušena za vrijeme Domovinskog rata. Na mjestu srušene kapele, sagrađena je nova kapela prema projektu Želimira Vujnovića. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas je obišla završene radove u čiju je obnovu Grad Sisak uložio 456 tisuća kuna s PDV-om.

-Temeljem želje stanovnika mjesta Madžari koje je dio Grada Siska i koji je bio na samoj crti bojišnice, Grad Sisak je, kad već nitko to nije učinio u proteklih 20 godina, krenuo u investiciju obnove kapele metodom faksimila. Kapela izgleda identično kao što je izgledala prije nego je porušena u Domovinskom ratu. Kada razgovarate sa stanovnicima Madžara, ljudi se osjećaju zakinuto jer je u državi netko u jednom trenutku odlučio kako oni više nisu područje od posebne državne skrbi dok je susjedna Petrinja koja je jednako stradala i dalje područje posebne državne skrbi, jer nisu svi uspjeli na vrijeme adresirati svoje potrebe i obnoviti ono što su htjeli. Zato je tu Grad da uskoči i pomogne, jer u Madžarima ima i male djece za koju smo prije dvije godine ovdje napravili nogometno i dječje igralište – rekla je gradonačelnica.

Predsjednik MO Madžari-Letovanci Josip Pavković istaknuo je kako nova kapela ima veliki značaj za sve mještane.

-Gradonačelnica je održala svoju riječ i u kratkom je roku jako puno napravila za naše mjesto. Novom kapelom je promijenjena slika sela. Mise smo cijelo ovo vrijeme održavali u društvenom domu, a sada će se svi okupljati oko kapele u kojoj smo sv. Martina zadnji put slavili prije više od 20 godina – rekao je Pavković.

Upravitelj župe sv. Katarine u Komarevu vlč. Robert Jakica zahvalio je gradonačelnici koja je, kako je rekao, prepoznala potrebe svih mještana, a posebno vjernika da se ponovno izgradi kapela.

-Zahvaljujem gradonačelnici na suradnji koju smo imali u ovom kratkom roku koliko se kapelica gradila, a ta je suradnja primjer i za sve ostale crkvene i gradske institucije – naglasio je vlč. Jakica.

Faksimilna obnove kapele sv. Martina u Madžarima izvedena je prema projektu Želimira Vujnovića.

-Moj djed je iz Madžara i odazvao sam se želji mještana da pomognem u realizaciji ovog projekta. Nakon Domovinskog rata ostao je samo jedan dio sjevernog zida na temelju čega smo metodom skidanja perspektive sa slika došli do dimenzija kapele i mislim da je ova kapela doista vjerna slika onoga što je nekad bilo – rekao je Vujnović.

Obnova kapele u Madžarima nije jedina investicija Grada Siska u ovo mjesto. U suradnji sa Sisačkim vodovodom pronađeno je rješenje da se mještani spoje na vodovod.

-Grad Sisak riješio je dugogodišnju zavrzlamu, jer smo uspjeli sa Sisačkim vodovodom naći model da se svi mještani spoje na vodovod i da ne ovise više o lokalnom vodovodu koji je nepouzdan. Mještani će  sad imati visokokvalitetnu vodu, a izašli smo im u susret i što se tiče troškova priključaka koji su znatno sniženi i mogu se platiti i na rate – zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Veliko slavlje u Madžarima bit će već ove nedjelje kada će se slaviti sveti Martin, zaštitnik naselja Madžari. Taj dan u 15 sati u obnovljenoj će se kapeli služiti i sveta misa, prva nakon rušenja kapele tijekom Domovinskog rata.