Gradsko društvo Crvenog križa Sisak započelo je s provedbom projekta „Okreni pedalu, pokreni promjenu“ koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru programa Zaželi – program zapošljavanja žena. Ovim projektom zaposlit će se šest žena iz skupine teže zapošljivih žena koje će biciklom putovati do starih i nemoćnih osoba i pružati im svakodnevnu pomoć u kućanskim poslovima. Vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna i u stopostotnom iznosu je financiran sredstvima EU, a trajat će 30 mjeseci.

-Ženama će biti osigurani bicikli, a osigurali smo i prijevozna sredstva kada se zbog vremenskih uvjeta bicikli ne budu mogli koristiti. Planiramo kako će samo u prvoj godini projekta biti osigurana pomoć u kući za minimalno 60 korisnika – rekao je voditelj projekta iz GDCK Sisak Miroslav Čavić na današnjem predstavljanju u gradskoj vijećnici.

Partneri Gradskom društvu Crvenog križa u ovom projektu su HZZZ Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak. Predstojnica Područnog ureda Sisak HZZ Gordana Šegović naglasila je kako upravo ovakvim zajedničkim akcijama lokalne samouprave i civilnog sektora možemo doprinijeti učinkovitim ljudskim potencijalima.

-Ovdje je prekrasno povezano da priliku dobivaju žene koje su dugotrajno nezaposlene i osobe kojima je potrebna pomoć – rekla je Šegović.

Jedan od partnera je i Centar za socijalnu skrb, a Mašenka Sekulić iz sisačkog  Centra za socijalnu skrb rekla je kako ovaj projekt veseli jer će korisnici imati priliku što duže ostati unutar svojih kuća.

-Korisnici ovog projekta moći će ostati svoji na svome i neće morati biti smješteni u neke ustanove ili  udomiteljske obitelji – rekla je Sekulić.

I zamjenik gradonačelnice Marko Krička, u ime Grada Siska kao partnera, zahvalio je svima i istaknuo još jednom kako se i dalje šire dezinformacije da Grad Sisak ne sudjeluje u projektu Zaželi.

-Ukupno je 9 udruga civilnog društva prijavilo svoje projekte, u ovom trenutku trima udrugama je projekt odobren. Ponosan sam jer smo svi ovdje spomenuti bili partneri u toj realizaciji i nadam se da ćemo po odobrenju svih 9 projekata doći do brojke preko 80 zaposlenih žena. U ovom trenutku je kroz ovaj projekt u grad Sisak doneseno 5,4 milijuna kuna iako neki i dalje uporno tvrde da Grad Sisak nije sudjelovao u programu Zaželi. Nadam se da je sve to rečeno iz neznanja i nesposobnosti – zaključio je Krička.

Dodajmo na kraju kako je zaposlenicama osigurana i edukacija u trajanju od 4 mjeseca za stjecanje zvanja njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Inače, krajnji cilj ovog projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i olakšati pristup njihovom zapošljavanju.