Spomenik Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica jučer su obišli predstavnici sisačke Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Brezovica“, Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Sisku, Grada Siska i drugi kako bi dogovorili početak obnove. Radovi na spomeniku započet će čišćenjem, a potom slijedi popravak oštećenih betonskih dijelova i bojanje.
Nositelj obnove je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Sisačko-moslavačke županije, radove će izvesti Spegra inženjering d.o.o. iz Splita, nadzor će biti Geoexpert projekt d.o.o. iz Zagreba. Veći dio sredstava za obnovu je osiguralo Ministarstvo kulture, a pomogao je i Grad Sisak.
Inače, spomenik u Brezovici je podignut 1981. godine, a 1990-tih je devastiran. Autor spomenika je Želimir Janeš, a spomenik je poznat pod imenom Debeli brijest jer se nalazi na mjestu na kojem je nekad bio stari brijest ispod kojeg je osnovan sisački partizanski odred.