U svih devet sisačkih osnovnih škola danas je započela nova školska godina po modelu A, što znači da je nastava u školskim klupama započela za  3.030 osnovnoškolaca, od čega je 358 prvašića. Nastava u školama je prilagođena propisanim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, privremeno je prenamijenjen prostor, organiziran je rad u dvije smjene i produženi boravak gdje je potrebno,  utvrđen je protokol kretanja i ulaska u prostore škola, prijevoz učenika, serviranje školske prehrane, čišćenje i dezinficiranje.

Zadovoljstvo obavljenim pripremama za početak nove školske godine izrazila je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je prisustvovala dočeku prvašića u OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće. – Učinili smo sve kako bi današnji dan, kao  i svi drugi dani u ovoj školskoj godini protekli maksimalno sigurno. Sve škole su organizirale nastavu tako da se poštuje razmak, osigurano je dovoljno dezinfekcijskih sredstava i djeca ne moraju nositi maske. Komunalac je dezinficirao sve površine ispred škola na kojima će se djeca danas kretati.  Bilo je posebno emotivno družiti se s prvašićima i njihovim roditeljima na ovaj njima iznimno važan dan, svim prvašićima puno uspjeha u školovanju, a vozače podsjećamo da narednih dana obrate posebnu pažnju na najmlađe sudionike u prometu, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Prema riječima ravnateljice OŠ Budaševo-Toplovac-Gušće Mirele Maričević, učinjeno je sve sukladno uputama nadležnih, postoji dovoljan razmak, prostori su dezinficirani i djeca ne moraju nositi maske niti u jednoj učionici, a nastava će se odvijati onako kako je prirodno u kontaktu s učiteljima. – Djeca su oduševljena što su ponovno u školskim klupama, a u školi imamo sve što je potrebno zahvaljujući i velikoj podršci osnivača Grada Siska, rekla je ravnateljica Mirela Maričević.

I ove školske godine za sve sisačke osnovnoškolce udžbenike je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Grad Sisak osigurao je radne bilježnice i ostala sredstva. U OŠ Budaševo-Toplovac-Gušće uređena je i nova kuhinja, u vrijednosti milijun kuna, pa će svi učenici te škole, kao i u drugim školama, dobivati zdravi topli obrok temeljen na Healthy Meal Standardu.

U OŠ Viktorovac i područnoj školi Topolovac počinje ugradnja energetski učinkovite rasvjete,  vrijednost tih radova je 845.000,00 kuna, a nakon te dvije škole radovi se nastavljaju i u drugim školama. U OŠ Ivana Kukuljevića dovršava se lift, koji će omogućiti bolju pristupačnost.