Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u nastupni je posjet primila zamjenika veleposlanika Kraljevine Nizozemske g. Ivara Scheersa. Zamjenik veleposlanika Scheers zahvalio je Gradu Sisku što je obnovio Holandsku kuću u Sisku, nekadašnje žitno skladište sagrađeno u holandskom stilu oko 1860. godine, koja je sada centar kulture i interpretacije industrijske baštine grada Siska. Interesirao se o tijeku obnove i mogućnostima suradnje na kulturnom i sportskom planu.

Gradonačelnica je izrazila nezadovoljstvo što je situacija s obnovom kuća i stambenih zgrada na području Grada Siska loša i što će već treću zimu stanovnici Siska koji su ostali bez svojih domova u potresu, provesti u zamjenskim smještajima i kontejnerima. Posebno je naglasila da je teško razumjeti sporost države pri odlučivanju što će biti sa oštećenim višestambenim zgradama. Grad Sisak predložio je još u proljeće 2021. rješenje ustupanjem zemljišta i osiguravanjem svih priključaka državi za izgradnju zamjenskih objekata, što je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo prošle i ignoriralo ove godine, kada je Grad Sisak taj prijedlog ponovio, kako bi se ubrzalo rješavanje stambenog zbrinjavanja.

U poslijepodnevnom dijelu programa zamjenik veleposlanika prisustvovat će otvorenju izložbe „The beauty of Dutch forest“ u Holandskoj kući koja se organizira i u sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske.