Dan grada Siska obilježen je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja je održana u atriju Starog grada kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je u svom prigodnom obraćanju svim Siščankama i Siščanima čestitao Dan grada Siska.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček osvrnula se na, kako je rekla, „anti-sisačku Vladu koja nas je zadesila prije četiri godine“.

-I kada nas je prije gotovo četiri godine zadesila još jedna anti-sisačka vlada, koja je mandat započela sjednicom u Sisku, na kojoj su im iz usta ispadali bomboni obećavajući da će Sisak biti prioritet, a ja i većina Siščana smo znali da možemo očekivati ništa i da ćemo dobiti ništa, bili smo odlučni da prevladamo nepogodu koja nas je zadesila. Kao i do tada odlučila sam uzdati se isključivo u vlastite snage i vlastite mogućnosti. Imamo jednu Holandsku kuću više nego prije godinu dana, imamo jedan vrtić više nego prije godinu dana, imamo atletsku stazu više nego prije, imamo brojne ceste i parkirališta, i što je još važnije imamo nova gradilišta, koja nismo imali prije. Od Kuće Striegl, preko Centra kreativne industrije u bivšoj zgradi stranaka do gradilišta potpuno nove sportske dvorane Zeleni Brijeg u kojoj ćemo udomiti sve sisačke odbojkaše, rukometaše i mnoge druge sportove. Nismo sjedili i plakali da nam država preda na upravljanje zgradu bivše Uprave željezare i nismo sjedili skršenih ruku da država razriješi gordijski čvor s gradnjom nove Strukovne škole s dvoranom koja najvjerojatnije nikada neće biti sportska dvorana. Osmislili smo vlastite projekte i pokrenuli ih na jedini način koji znamo i jedini način koji u Sisku uspijeva, vlastitim snagama  – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Dodala je kako Sisak danas ima stabilnu vlast i odgovorne ljude koji su preuzeli odgovornost za vođenje grada.

-U Sisku se bolje i kvalitetnije živi, a otkako sam ja gradonačelnica daleko najviše ulažemo u djecu, zato su nam prioriteti bili vrtići i školske kuhinje kao i sportska infrastruktura. Po ulaganjima u kulturu također spadamo među vodeće gradove u Hrvatskoj. Komunalni standard, koji je bio strašno nizak nakon što se 20 godina nije radilo apsolutno ništa, dižemo svake godine uporno i dosljedno, evo na red je došla i Greda, urbaniziramo taj dio Siska. Svake građevinske sezone grad dobije nekoliko gradskih ulica više, tako se grad širi i tako se grad spaja u jednu kohezivnu cjelinu. Vjerojatno nećemo dijeliti svi iste ideje o životu, no dijelimo grad i njegove usluge koje su zajedničke svima – dodala je gradonačelnica.

Osvrnula se i na zajedništvo koje je temelj za razvijanje multikulturalnog grada.

-Zajedništvo znači da nastavimo Sisak razvijati kao multikulturalan – raširenih ruku i za ljubitelje jazza i za ljubitelje folklora, za ljubitelje murala kao i ljubitelje Striegla, tolerantan- otvorenog srca prema svima bez obzira jesu li vjernici ili nisu, jesu li većina ili manjina u bilo kojem smislu, nacije ili roda. I ono najvažnije, a što ocrtavaju i današnji dobitnici priznanja na čemu im od srca čestitam, inkluzivan Grad- spreman uključiti u svoje vrtiće, škole, događanja, gospodarstvo sve koji to žele bez obzira na izazove sa kojima ih je život možda suočio – zaključila je gradonačelnica.

Na zajedništvo i slogu građana osvrnula se u svom prigodnom govoru i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Cindrić.

-Naš je grad oduvijek najbolje prosperirao kada smo bili složni, kada smo interes svog grada stavljali iznad osobnih interesa i interesa pojedinih grupacija. Povijest nas uči, a i naš novootvoreni muzej industrijske baštine, da su našem gradu podjednako pridonosili njegovi stanovnici bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i političku orijentaciju. Bili su to mali i veliki ljudi, pojedinci na čija smo imena i prezimena i danas ponosni. Grad, a to znači naše obitelji, naši susjedi, bližnji, naše ulice i kvartovi, naše tvrtke, tvornice i pogoni, bolnica, škole i vrtići, naša ukupna gradska infrastruktura, moraju za svakog od nas biti u prvom planu, a tek potom neki drugi partikularni interesi – rekla je predsjednica Gradskog vijeća i dodala, osvrnuvši se i na pandemiju koronavirusa, koja je, kako je rekla Cindrić, dokazala da su građani Siska i u toj situaciji bili jedinstveni i tolerantni.

Središnji događaj svečane sjednice bila je dodjela javnih priznanja Grada Siska. Nagrada Grada Siska za životno djelo dodjeljena je Ivanu Bartoliću posthumno za doprinos u području arhitekture. Godišnje nagrade Grada Siska uručene su Darku Majiću za rezultate ostvarene u gospodarstvu i Slavku Miškulinu za uspješno poduzetništvo prilagođeno osobama s invaliditetom. Pohvale su dodijeljene Vesni Rogulja Mart za postignute uspjehe na području odgoja i obrazovanja, Branki Pažur za uspješno promicanje prava invalida rada, Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak za poboljšanje kvalitete života slijepih osoba te VIS-u Dijamanti za područje glazbene kulture. Dobitnici zahvalnica su Dejan Dejanović za doprinos razvoju sisačkog hokeja na ledu, Dorian Tepić za ostvarene rezultate u području tehničke kulture i Tihomir Ilijević za rezultate u razvoju streljačkog sporta.