Vlada Republike Hrvatske danas je održala sjednicu u Sisku kojoj je nazočila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.  Na dnevnom redu bilo je nekoliko točaka koje su bile vezane za  Sisak i Sisačko-moslavačku županiju.

Na početku sjednice, koja je održana u prostorima Županijske komore, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prezentirala je premijeru Andreju Plenkoviću i prisutnim ministrima prioritetne projekte za grad Sisak. Na području grada u tijeku su četiri državna  projekta: pročistač otpadnih voda, rekonstrukcija željezničkog kolodvora, kogeneracijska bioelektrana-toplana- na šumsku biomasu (BE-TO) i komunalno pristanište na lijevoj obali Kupe. Zatim je gradonačelnica predstavila i projekte koji će se financirati iz europskih fondova: tehnološki park u Sisku, komunalnu zonu, centar kreativnih industrija – kreativni inkubator i poslovnu zonu Barutana. Tijekom prezentacije, gradonačelnica je posebno istaknula prioritetnu potrebu Siska za poboljšanje prometne infrastrukture, odnosno  izgradnju novog mosta na rijeci Kupi s pristupnim cestama i izgradnju novog mosta na rijeci Odri i spoja na autocestu.

Premijer Andrej Plenković i resorni ministri podržali su sisačke projekte te naglasili kako će Vlada Republike Hrvatske u razvojnom smislu pokloniti posebnu pažnju Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tijekom sjednice Vlada je donijela zaključak kojim je zadužila Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste da reguliraju nadležnosti u postupku realizacije izgradnje mosta preko rijeke Odre, kružnog toka na trasi spojne ceste čvor Sisak-Sisak, dijela spojne ceste od mosta preko rijeke Odre do kružnog toka te spojne ceste od kružnog toka do nadvožnjaka preko željezničke pruge, a sve u cilju povezivanja Siska i Lekenika na auto cestu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo je uvrstiti sanaciju sisačkog Mosta Gromova u ovogodišnji plan i osigurati sredstva za hitnu sanaciju, a radi otklanjanja mogućih štetnih posljedica po sigurnost građana, na što je ukazala i nedavno obavljena inspekcija stanja mosta.

Na današnjoj sjednici Vlade, Gradu Sisku je darovana bivša upravna zgrada Željezare Sisak, do sada u vlasništvu Ministarstva državne imovine, u kojoj će Grad Sisak osnovati Tehnološki park, koji će uključivati inkubacijski centar za inovativna tehnološka start-up poduzeća i dr.  Sisačko-moslavačkoj županiji darovana je  bivša vojarna u Lađarskoj ulici radi unapređenja visokog obrazovanja. S obzirom da je tijekom svoje prezentacije, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila kako je i Grad Sisak bio zainteresiran za preuzimanje te nekretnine u svrhu formiranja kulturno-edukativnog centra, premijer Andrej Plenković otvorio je mogućnost i uvrštavanja potreba Grada Siska u prostor bivše vojarne.

Kako su pojedini ministri izjavili na sjednici, Vlada će podržati Sisak i na druge načine. Agencija za investicije i konkurentnost analizira  ključne sektore koji trebaju privući investitore, u rujnu će biti gotova novoobnovljena zgrada Općinskog i Županijskog suda, obnovit će se željeznička pruga od Grede do Siska i dalje do Novske, također i kolodvor u Capragu, na Metalurškom fakultetu će se oformiti Centar za ljevarstvo, učenici bi iduće školske godine trebali useliti u novu zgradu Obrtničke škole, u sisačkoj bolnici branitelji će imati pravo na besplatne preventivne preglede. Kako su danas u Sisku potpisani i ugovori o bespovratnim sredstvima za rekonstrukciju sisačke opće bolnice, pacijenti će u dogledno vrijeme imati objedinjeni  hitni prijem i dnevnu bolnicu.

Prije sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković i ministri, u pratnji gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i predstavnika INA- Industrije nafte na čelu s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom obišli su postrojenja sisačke rafinerije. Premijer Plenković je naglasio kako se nastavljaju započeti proizvodni  procesi i kako je hrvatska država zainteresirana za vertikalnu organizaciju INE, od sirovine, preko prerade do plasmana derivata na tržište. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je ponovila kako opstanak sisačke rafinerije nije važan samo za radnike rafinerije i Sisak, nego je od strateškog interesa za državu.

U privitku teksta nalazi se prezentacija o prioritetnim projektima za Grad Sisak o kojima je gradonačelnica govorila na sjednici Vlade RH u Sisku.