Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček primila je danas u nastupni posjet veleposlanika Australije nj.e. Richarda Masona Rodgersa. Veleposlanik Rogers nakon više službi u zemljama jugoistočne Azije, preuzeo je svoje prvo veleposlaničko mjesto u EU upravo u Hrvatskoj.

Veleposlanika je zanimala obnova nakon potresa, a gradonačelnica ga je izvijestila kako su škole, vrtići i sve ostale gradske službe potrebne za normalan život, vrlo brzo nakon potresa normalno profunkcionirale. U tijeku su obnove javnih objekata za koje je nadležan Grad Sisak, a u obnovu je do sada Grad Sisak uložio preko 27 milijuna eura, većinom iz Fonda solidarnosti EU.

Gradonačelnica je predložila kulturnu suradnju s australskim veleposlanstvom po uzoru na prošlogodišnju s izraelskim kada je jedan izraelski umjetnik u sklopu Re:Think Sisak festivala prošle je godine oslikao zid OŠ Braće Bobetko. Re:Think festival već godinama pretvara Grad Sisak u grad murala i približava umjetnost prolaznicima i svakodnevici. Veleposlaniku Rodgersu jako se svidjela ideja istaknuvši da i australski Melbourne ima svoju grafiti i mural umjetničku scenu. Australski veleposlanik ponudio je programe poput ciklusa australskih filmova i mogućnost osiguranja tzv. „educational kit“ paketa za školarce što je gradonačelnica pozdravila i zahvalila na inicijativi.