Povećane uskrsnice i naknada za novorođenčad, školarci će dobiti džeparac, a sportaši i rekreativci novu sportsku dvoranu

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, koja je održana u četvrtak, 19. studenoga, izglasan je proračun Grada Siska za 2021. godinu u iznosu 326.466.209 kuna. Proračun je donesen, kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, temeljem točno definiranih prioriteta, ali i u skladu sa željama i prijedlozima građana, a sve u cilju razvoja grada i bolje kvalitete života svih građana. Sljedeće godine možemo očekivati nove investicije i projekte značajne za građane, povećanje određenih naknada koje isplaćuje Grad Sisak i nastavak brige o umirovljenicima, mladim obiteljima i djeci.

-Povećali smo sisačke uskrsnice za umirovljenike i nezaposlene osobe, ali i naknadu za novorođenu djecu s 3.000 na 3.500 kuna. Uveli smo i neke novosti, a to je đački džeparac 200 kuna koji će dobiti svi mladi Siščani u sisačkim osnovnim i srednjim školama, kao i besplatan prijevoz gradskim autobusima za sve umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna – rekla je gradonačelnica.

Dodala je kako su osigurana znatna sredstva i za važna investicijska ulaganja.

-Izdvajam uređenje Šetališta Vladimira Nazora, nastavak uređenja Trga hrvatskih branitelja i Rimske ulice, uređenje parkirališta kod Grame, „park and ride“ parkiralište kod Zvonimirove za sve putnike koji putuju vlakom ili autobusom te pojačano održavanje Tomislavove ulice. Osim toga postavit će se klik -flex podloge na igrališta kod osnovnih škola Viktorovac i Braća Ribar, dječje igralište na Majmunjaku u cijelosti će se obnoviti najmodernijim spravama, postavit ćemo nove autobusne nadstrešnice, a stadion Metalac dobit će nove tribine. Sljedeće godine očekuje nas završetak izgradnje sportske dvorane Zeleni brijeg što je trenutno najveći projekt i prilazne ceste CRS Zvonimirova te početak gradnje vatrogasnog doma DVD-a Topolovac, odgojno-obrazovnog kompleksa u Galdovu, uređenje nove zgrade gradske knjižnice na Trgu Ljudevita Posavskog i rotora Starčevićeva- Gupčeva, a početkom iduće godine otvorit ćemo i Centar kreativnih industrija u središtu grada. Također nastavljamo s nekim odličnim projektima koji imaju svoj dugogodišnji kontinuitet poput obnove fasada u središtu grada ili programa Sisački poduzetnik putem kojeg našim obrtnicima i poduzetnicima osiguravamo najpovoljnija kreditna sredstva – rekla je gradonačelnica.

Građani su i ove godine, svojim prijedlozima i komentarima, sudjelovali u izradi proračuna putem aplikacije Moj gradski proračun. Više od 8.700 građana otvorilo je ovu aplikaciju, a pristiglo je 711 prijedloga.

-Jedan od prijedloga je bio da se izgradi spojna cesta između Lonjske i Posavske. Definitivno odličan prijedlog, jer je Lonjska ulica postala opterećena zbog vrtića. Očekujem da, završetkom POS-ovih zgrada, pristupimo izgradnji te prometnice kako bi rasteretili Lonjsku i napravili bolju prohodnost –zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.