Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, koja je održana u petak, 22. studenoga, usvojen je proračun Grada Siska za 2020. godinu u iznosu 327,3 milijuna kuna. Novost u proračunu je da su sredstva za plaće za sve djelatnike osnovnih škola od sljedeće godine u proračunima jedinica lokalne samouprave. Kada se taj iznos od oko 42 milijuna kuna oduzme od iznosa proračuna, vidljivo je kako je proračun za sljedeću godinu gotovo na istoj razini kao i ovogodišnji proračun.

Obrazlažući prijedlog proračuna, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako je planiran odgovorno i realno.
– Ovo je sedmi proračun kojeg donosimo otkako vodim ovaj grad i kao i svih tih godina do sada, planiran je odgovorno i u realnim okvirima. I do sada smo bili odgovorni i transparentni prema novcu naših građana, jer da nismo, ne bismo uspješno proveli brojne investicije u našem gradu poput izgradnje Ledene dvorane i pješačke zone u središtu grada, obnove bazena u Capragu te izgradnju niza sportskih i dječjih igrališta, novih parkirališnih mjesta, novih asfaltiranih ulica te brojnih drugih značajnih projekata. Proračun Grada Siska za 2020. godinu realno je isplaniran, u skladu s potrebama svih građana i s ciljem unaprjeđenja kvalitete života svih Siščanki i Siščana, a istovremeno je i razvojan i štedljiv što se vidi iz brojnih do sada realiziranih, ali i budućih planiranih projekata – rekla je gradonačelnica izdvojivši neke od najznačajnijih projekata koji će obilježiti sljedeću godinu u gradu Sisku.

Tako će 2020. godine početi izgradnja nove sportske dvorane na Zelenom brijegu, odgojno-obrazovnog kompleksa u Galdovu, prilazne ceste CRS – Zvonimirova ulica, reciklažnog dvorišta Sisak Novi, bazena s toboganom u sklopu bazenskog kompleksa u Capragu, dovršit će se atletska staza na Gradskom stadionu, očekuje nas i završetak te otvorenje Centra kreativnih industrija, uređenje Perivoja Viktorovac i Šetališta Vladimira Nazora te parkirališne površine na Trgu hrvatskih branitelja i nogostupa u Rimskoj ulici, gradnja multifunkcionalnog igrališta u Hrastelnici koja je već započela, nastavak radova u Kući Striegl, izgradnja vatrogasnog doma DVD-a Topolovac, a jedan od značajnijih projekata je i kupnja zgrade bivše Sisačke banke na Trgu Ljudevita Posavskog za novu knjižnicu, koja napokon prestaje biti podstanar. Za većinu ovih projekata osigurana su EU sredstva ili sufinanciranje iz državnog proračuna. Uz to, kako je naglasila gradonačelnica Ikić Baniček, dosljedno se nastavljaju i svi projekti započeti ranijih godina.
-Nastavljamo subvencionirati kamate na poduzetničke kredite u sklopu Programa Sisački poduzetnik, umirovljenici i nezaposleni dobit će i sljedeće godine uskrsnice, svima onima koji žive u zaštićenoj zoni grada i dalje ćemo sufinancirati obnovu pročelja, studentima ćemo osigurati stipendije, a djeci u školama i vrtićima zdrave obroke po najvišim standardima zdrave prehrane, učenici svih četvrtih razreda osnovnih škola ponovno će na ljetovanje u Zaostrog što će im platiti Grad Sisak, a roditelji sisačkih osnovnoškolaca neće ni sljedeće godine morati brinuti o knjigama jer ćemo i to osigurati. Također nastavljamo i s potporom obiteljima za novorođeno dijete koja je prošle godine povećana s 2.000 na 3.000 kuna – najavila je gradonačelnica.

I ove godine naši su sugrađani imali mogućnost kreiranja gradskog proračuna putem aplikacije Moj gradski proračun. Bilo je 6.799 posjetitelja koji su ispunili 654 proračuna. Temeljem prijedloga građana, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček predložila je amandman koji je i usvojen glasanjem o proračunu da Grad Sisak roditeljima-njegovateljima, koji skrbe o djeci s najtežim vrstama invaliditeta i višestrukih oštećenja zdravlja, u sljedećoj godini isplaćuje mjesečnu naknadu u iznosu 600,00 kuna. Roditelji-njegovatelji primaju od države naknadu od svega 2.500 kuna, a obzirom na visoke troškove kada u obitelji imate osobu s invaliditetom, Grad Sisak će na ovakav način pokušati pomoći svima onima koji skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i tako pokazati osjetljivost prema osobama kojih prema podacima Centra za socijalnu skrb Sisak ima 77 na području grada Siska.
-Svi ovi projekti iziskuju puno posla koji je sada pred nama, ali upravo to me i veseli, jer želim, kao i većina građana ovog grada, da naš Sisak bude još bolji, još ljepši i još uređeniji grad u kojem je lijepo i ugodno živjeti, ali i poslovati. Upravo to osigurat će proračun Grada Siska za 2020. godinu –rekla je gradonačelnica.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska donesena je i odluka o kupnji nekretnine na Trgu Ljudevita Posavskog u vlasništvu OTP banke čija je vrijednost 9 milijuna kuna. Nekretnina se kupuje za potrebe knjižnice, jer prostori u kojem se nalaze odjel za odrasle u Rimskoj ulici i dječji odjel u Kranjčevićevoj ulici nisu u gradskom vlasništvu, a budući Grad Sisak nema odgovarajući prostor koji zadovoljava potrebe knjižnice donesena je odluka o kupnji navedene nekretnine.
-Kroz rekonstrukciju ovu ćemo zgradu pretvoriti u jednu modernu knjižnicu kakvu grad i njezini građani zaslužuju. Nekretninu kupujemo na način da ćemo samo dvije godine plaćati mjesečnu ratu od 13.500,00 kuna, a onda je kroz pet godišnjih rata otplatiti do pune vrijednosti. Dakle, bez ikakvog kredita i bez plaćanja kamata – zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

 

  • Pregled kreiranja proračuna i prijedloga građana u aplikaciji Moj proračun možete pogledati ovdje.