Sa 14 glasova vladajućih za i 7  oporbenih glasova protiv na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća usvojen je Proračun Grada Siska za 2019. godinu.  Proračun  iznosi 287.434.473,00 kn i za 15 posto veći je od ovogodišnjeg proračuna.

U strukturi prihoda najveći udio imaju porezni prihodi u visini od 98.504.000 kn što je za 6 posto više u odnosu na proračun 2018. godine. Pomoći od inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna planirani su u iznosu od 63.534.593 kn, a gotovo polovica toga iznosa odnosi se na  pomoć od institucija i tijela EU  za izgradnju prilazne ceste CRS – Zvonimirova, Centar kreativnih industrija kreativni inkubator Sisak, Industrijsku baštinu – Holandska kuća

i energetsku obnovu OŠ Sela. Prihodi od imovine planiraju se u iznosu od 11.128.800 kn i za 28 posto su veći od ovogodišnjih. Prihodi prodaje proizvoda i robe, pruženih usluga i od donacija planirani su u iznosu od 8.764.223 kn, a najveći prihod u ovoj skupini je od kapitalne donacije Zapovjedništva američkih oružanih snaga u Europi u iznosu od 4.553.023 kn za izgradnju dječjeg vrtića na Brzaju.

U strukturi rashoda za zaposlene je planirano 65.021.586 kn, a za materijalne rashode 89.414.795 kn. Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine planirani su u iznosu od 41.447.394 kn, a odnose se na kupnju kuće Mueller, izgradnju Ulice Tina Ujevića, izgradnju komunalnog pristaništa,  novi vrtić Sunce, projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u Galdovu, dogradnju vrtića Bubamara, izgradnju dvorane Zeleni brijeg, poslovne objekte kuće Striegl i zgradu Gradskog muzeja Sisak, izgradnju bazena s toboganom i drugo.

Predlažući Proračun Grada Siska za 2019. godinu, gradonačelnica Kristina  Ikić Baniček rekla je kako je potaknuta jučerašnjom objavom da će Vlada RH osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, planiranih 3,3 milijuna kuna za tu namjenu u gradskom proračunu za 2019. godinu   odlučila preraspodijeliti na  razvojne projekte Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. – Također, otvorio se prostor da budemo izdašniji s prijedlozima naših građana koji su mi preko aplikacije MojProračun, a njih  je bilo 569, rekli jasno i nedvosmisleno što žele povećati, a što žele smanjiti. Nedvojbeno najviše glasova za povećanje stavke dobilo je osnovno školstvo. S obzirom da će udžbenike platiti država, nadam se da neće odustati u zadnjem trenutku,  predlažem da 200.000 kuna iznad već određenih sredstava za prehranu osnovnoškolaca i vrtićanaca nominiramo za podizanje standarda naših vrtićkih i školskih kuhinja. Kao i prošle godine, nemam izbora nego smanjiti sredstva za udruge proizišle iz Domovinskog rata i vjerske zajednice jer to traže građani, a povećat ćemo sredstva namijenjena djeci s teškoćama u razvoju i naknadu za novorođenu djecu, čiji roditelji će u startu dobiti 3.000 kuna za lakši početak, istaknula je gradonačelnica.

S obzirom da je, kako je istaknula gradonačelnica, dobila konstruktivne i konkretne prijedloge od vijećnika iz Mosta , prihvatila je njihov amandman da se povećaju izdvajanja za Poduzetnički inkubator i projekte energetske učinkovitosti, posebno ulaganje u solarnu energiju.

Pozivajući vijećnike da glasaju za njezin prijedlog proračuna, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je  naglasila kako zbog rasta gospodarstva i povećanog punjenja proračuna po prvi put u pet godina imamo pravi i realni suficit gradskog proračuna.  U 2018. godini Grad Sisak  je prihodovao više nego što je realizirano. U plusu je bio i ranijih godina, no on je bio posljedica štednje, a ne rasta prihoda.  – To nam daje pun vjetar u leđa da krenemo u realizaciju projekata koji su odlagani godinama. Među njima moram istaknuti konačno  rješenje za modernu i multifunkcionalnu Narodnu knjižnicu i čitaonicu, te gradnju gradske sportske dvorane na Zelenom Brijegu, ali i završetak Holandske kuće i početak gradnje Centra kreativnih industrija i reciklažnih dvorišta za koje smo osigurali EU fondove. Zato znatno dižem stavku za razvojne projekte među kojima treba izdvojiti dokumentaciju za Interpretacijski centar arheološke baštine Segestika – Siscia. Istovremeno zadržavamo sve socijalne projekte, od uskrsnica za 13.000 umirovljenika i nezaposlenih, do povećanih naknada za novorođene. Sve te projekte ću realizirati na zadovoljstvo Siščana. Proračun Grada Siska za 2019. godinu izražava viziju razvoja, brigu za ugrožene skupine, a istovremeno je održiv i uravnotežen, zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.