Zahvaljujući sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Siska na osam lokacija u blizini osnovnih škola postavljeni su usporivači prometa kako bi se povećala sigurnost najmlađih sudionika u prometu. Preventivni radari postavljeni su u zoni škola u Gredi, Žabnu, Hrastelnici, Ulici Berislava Pavičića, Aleji narodnih heroja, Ulici Kralja Tomislava, u Budaševu i Gušću. Izvršeni radovi danas su prezentirani u blizini Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Ulici Kralja Tomislava.
Zamjenik gradonačelnice Marko Krička zahvalio je MUP-u i Postaji prometne policije Sisak na ovom zajedničkom projektu čija je ukupna vrijednost oko 570 tisuća kuna od čega je 400 tisuća kuna sufinancirano od strane Ministarstva unutarnjih poslova temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa dok je ostatak sufinanciran iz gradskog proračuna.
-Napravili smo usporivače prometa na osam ključnih lokacija kako bi se povećala sigurnost u prometu, prvenstveno djece. Nadam se da ćemo u narednom vremenu pokriti i ostale lokacije kako bi u potpunosti pokrili područje grada Siska. I sam sudjelujem u prometu i vidim da vozači poštuju ograničenje brzine – rekao je Krička.
Usporivači prometa postavljeni su na inicijativu Policijske uprave sisačko-moslavačke temeljem zaključaka Vijeća za prevenciju Grada Siska, a u svrhu ispunjavanja ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.
Policijski službenik za vozila u Odjelu za osposobljavanje vozača i tehničke preglede vozila u Službi za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Milan Barišić kazao je kako će MUP i dalje u okviru mogućnosti Nacionalnog programa sudjelovati u potpori za izgradnju dodatnih usporivača.
-Sredstva iz Nacionalnog programa dodjeljuju se na razini cijele države, ali samo u slučaju kad postoje kvalitetni programi i prijedlozi kako bismo smanjili ugroženost djece u prometu – rekao je Barišić.
Načelnik Postaje prometne policije Sisak Robert Vukić naglasio je kako će preventivni radari doprinijeti stanju sigurnosti u prometu i smanjenju nesreća u kojima sudjeluju djeca.
-Statistički gledano iz godine u godinu, odnosno od 2010. godine kada je Nacionalni program započeo, bilježimo smanjenje prometnih nesreća te je broj nesreća sa 624 smanjen na 353 u protekle četiri godine. Također bilježi se pad ozlijeđene djece koja sudjeluju u prometnim nesrećama. Ove godine do sada imamo troje djece koja su kao pješaci sudjelovala u prometnim nesrećama. Prethodne godine je bilo petero djece. Nadamo se da će ovo utjecati da sljedeće godine nećemo imati niti jedno ozlijeđeno dijete u prometnim nesrećama – kazao je Vukić.
Ugrađeni preventivni radari napajaju se solarnom energijom i rade na principu detektiranja brzine vozila i prikazuju je na displeju s porukom ŠKOLA ili USPORI ŠKOLA te u koordiniranom radu pale led katadioptere ugrađene u kolnik u zoni pješačkih prijelaza. Ovom mjerom pokriveno je devedeset posto škola na nerazvrstanim cestama kojima upravlja Grad Sisak, a očekuje se kako će se u narednoj godini pokriti i preostale lokacije za što je Grad Sisak već uputio zahtjev za sufinanciranje.