Projekt Gradskog društva Crvenog križa “Okreni pedalu, pokreni promjenu” u protekle dvije godine zaposlio je šest teže zapošljivih žena koje su pomagale u kućanskim poslovima starijim i nemoćnim sugrađanima.

-Ovim je projektom osigurana pomoć za 49 potrebitih korisnika na užem i širem području grada Siska kojima su zaposlenice pomagale u čišćenju i pospremanju životnog prostora te odlaskom po lijekove i druge potrepštine.  Zaposlenice su koristile bicikle kao prijevozno sredstvo  – rekao je voditelj projekta Miroslav Čavić iz GDCK Sisak.

Projekt, vrijedan 1,5 milijuna kuna, u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“, a partneri sisačkom Crvenom križu bili su Grad Sisak, Hrvatski zavod za zapošljavanje Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Na uspješno dovršenom projektu, Gradskom društvu Crvenog križa Sisak i zaposlenicama je čestitala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je napomenula kako su se, osim GDCK Sisak, i druge udruge s područja grada Siska uključile u program „Zaželi“.

-U ovoj prvoj fazi cijelog programa „Zaželi“ u gradu Sisku je bilo ukupno uključeno sedam udruga  i kroz tu prvu fazu, čija je ukupna vrijednost oko 6,5 milijuna kuna, zaposleno je 69 žena na području grada Siska. Vjerujem da će se u drugoj fazi broj udruga u programu „Zaželi“ povećati i očekujem da će se u sklopu te druge faze zaposliti oko 80 žena. Grad Sisak je kroz sve ove godine dovoljno osnažio, ne samo ustanove poput GDCK Sisak, već i kompletno civilno društvo koje je dokazalo da može provesti ovakve projekte koji su umjereni na pomoć ranjivim skupinama.  Kad dodate tome da su u projekt uključene žene koje su dugo godina bile nezaposlene, znači da je projekt izuzetno kvalitetno osmišljen, jer njegovom se provedbom rješava uključivanje većeg broja žena na tržište rada, ali i adresirate potrebe jedne od najranjivijih skupina, a to su stariji i nemoćni – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U sklopu ovog projekta osigurana je i edukacija za gerontodomaćice što će ženama-zaposlenicama omogućiti da nastave rad u drugim projektima ili koriste neku od mjera samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Voditelj projekta Miroslav Čavić rekao je kako će se Gradsko društvo Crvenog križa Sisak nastaviti s provedbom projekta “Okreni pedalu, pokreni promjenu”.