Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca započelo je obilježavanje Dana branitelja Grada Siska koje će trajati do nedjelje. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Bojan Dadasović, na prigodnom su prijemu uručili plakete „Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“ trinaestorici branitelja.

Ovogodišnji dobitnici u časnički namjesnik Ivica Drvodelić, načelnik stožera 57. brigade „Marijan Celjak“ Goran Silaj, brigadir Ivica Kranjčević, pričuvni natporučnik Boško Zelić, pričuvni natporučnik Marijan Smolka, natporučnik Dubravko Habulin, posthumno bojnik Miroslav Krleža, poručnik Stevo Čaić, brigadir Slaven Rožić, zapovjednik Specijalne policije „OSA“ Srećko Telar, policajac specijalac Klaudio Kordiš, instruktor specijalističke obuke Stjepan Grudenić i posthumno policajac specijalac Žarko Raf.

„U vrijeme rata bio sam dijete, a danas sam ponosan što većinu vas poznam jer mi danas uživamo slobodu koju ste vi svojim djelima stekli za sve nas. Zahvaljujem vam na korektnoj suradnji koju imamo i želim još jednom poručiti da smo tu na raspolaganju za sve što se pojavi kao nešto što bismo vam mogli pomoći riješiti“, rekao je u svom obraćanju predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović.

Gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća dobitnicima su uručili i knjige „Kako se branio i obranio Sisak u Domovinskom ratu?“ Andrije Prelošćana koja će biti predstavljena danas u 18 sati u Centru kreativne industrije Sisak u Ulici Stjepana i Antuna Radića 20.

„Čast mi je biti u društvu onih koji primaju najviše sisačko priznanje za branitelje, posebno zato što se Sisak ima čime ponositi. Oslobođena prva vojarna, osnovana prva dragovoljačka postrojba, prva postrojba vojne policine- po mnogočemu je Sisak prvi i zaslužio je bolju valorizaciju tih vaših postignuća na nacionalnoj razini. Sisak se ponosi svojom važnom ulogom u povijesti, a svi smo danas ponosni i na svih 234 Siščana koji su dali ono najvrijednije – svoj život“, rekla je gradonačelnica čestitajući nagrađenima.

Program obilježavanja Dana branitelja Grada Siska nastavlja se u subotu 2. rujna koncertom Klape Kampanel na Šetnici Slave Striegla, kojoj će prethoditi Air Show Kupa 2023. te 11. aeromitingom Memorijalom Marijana Celjaka u Šašnoj Gredi u nedjelju, 3.9.