Učenicima koji su imali najbolje likovne radove u sklopu natječaja Vrijedne sisačke ruke danas su u Gradskoj vijećnici uručene nagrade i pohvalnice. Naime, treću godinu za redom Radio Sisak i Grad Sisak organiziraju u povodu Dana grada Sisak ovakav natječaj, a ove je godine tema bila 180 godina obrtništva u gradu Sisku. Ocjenjivačka komisija, u sastavu Alma Trauber, Danijela Gotal Grgurač i Marijan Bogatić, odlučili su kako je najbolji rad imala Klara Perković, učenica  6 A razreda OŠ Viktorovac koja je osvojila mobitel, drugoplasirani rad imala je Iva Pišonić koja je dobila tablet, inače učenica 2 A razreda OŠ Viktorovac i treće mjesto pripalo je Ani Crneković, učenici 7A razreda OŠ Galdovo koja je osvojila fotoaparat. Pohvale su još dobili Barbara Štibrić (OŠ Ivana Kukuljevića),  Dino Milić (OŠ 22. lipnja), Ivona Šešina (OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće) i  Nadja Vujnović (OŠ Viktorovac). Nagrađenim učenicima čestitala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Zadovoljstvo je ponovno otkriti da Sisak ima jako puno mladih, talentiranih i vrijednih osnovnoškolaca koji vole svoj grad što ponekad mi odrasli zaboravljamo, ali zato nas ovakve prigode podsjete na to. Kad vidimo naš grad kroz dječje oči onda to izgleda puno ljepše i optimističnije nego što se nama odraslima to nekada čini. Čestitam nagrađenima i svima koji su sudjelovali – rekla je gradonačelnica.

Komisija je ocjenjivala 81 likovni rad i nisu imali nimalo lak zadatak, a komisiji je, kako je naglasila Alma Trauber, ovo bio veliki izazov ne samo zbog broja radova nego zbog njihove kompaktnosti i dosljednosti.

-Svi su radovi bili izvrsni i bilo nam je izuzetno teško odabrati najbolje. Ono po čemu smo izdvojili najbolje radove bio je upravo taj pristup pojedinim likovnim tehnikama i način na koji su tu temu kompozicijski obradili. Prva tri nagrađena rada su što se tiče tehnike različita. Najbolji rad je napravljen u tehnici karton tisak,drugi ima kolažni pristup i treći je plakatni kroz tehniku kolaža. Tema Vrijedne sisačke ruke očito je djecu jako inspirirala i mislim da je tema pogođena – rekla je Trauber.

Klara Perković je,osim mobitela, na mjesec dana dobila i svoj jumbo plakat. Naime, njezin se rad nalazi na jumbo plakatu u neposrednoj blizini škole.

-Radila sam u tehnici kartonski tisak. Napravila sam četiri slike koje predstavljaju određene poslove koje ljudi rade, a koje često zaboravljaju da su bitni. Nacrtala sam kovača, keramičara, dimnjačara i licitara. Da sve to izrežem trebao mi je jedan dan, a više dana sam crtala. Sve to prefarbali smo ljepilom i onda smo to otisnuli. Malo mi je mama pomogla – rekla je Klara. Njezina mentorica Irina Đurić napomenula je da u OŠ Viktorovac vole raditi kartonski tisak, ali i ostale grafičke tehnike. Za Klarin rad rekla je da su ga radili tri dana. Veći dio posla obavljen je u školi, a jedan dio kod kuće, rekla je njezina mentorica.

Inače, svi radovi koji su sudjelovali u ovom natječaju bit će izloženi na Dan grada Siska na Šetnici Slave Striegla u subotu, 4. lipnja od 11 do 13 sati.