Prošloga tjedna odabrani su najljepši likovni radovi u sklopu natječaja „Zašto volim Sisak“ kojeg je organizirao Grad Sisak u povodu Dana grada Siska za učenice i učenike sisačkih osnovnih škola. Danas su učenicama najboljih radova uručene i nagrade. Podsjećamo kako je prvu nagradu osvojila Marija Roksandić, učenica 8.a razreda Osnovne škola 22.lipnja, drugonagrađeni rad ima Una Vasilik, učenica 6.b razreda Osnovne škole Viktorovac, a treću nagradu osvojila je Dora Ćosić, učenica 8.b razreda Osnovne škole Braća Bobetko. Izvan konkurencije nagrađeni su i radovi skupine Lavići iz Dječjeg vrtića Sisak Novi koje su izradili Ava Polak, Laura Matijević i Andi Halkić, a također izvan konkurencije nagradu je dobio i Centar za rehabilitaciju Komarevo.  Na natječaj je pristiglo čak 127 radova. Jedna od članica komisije ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber naglasila je kako broj prijavljenih radova iz godine u godinu raste.

-To je veliki poticaj Gradu Sisku da i dalje organizira takve natječaje, jer djeca i njihovi mentori su zainteresirani kroz elementarni likovni izričaj obrađivati specifične teme koje su svake godione različite. Dok smo radili izbor radova bilo je doista zanimljivo vidjeti kako djeca vide svoj grad – rekla je Trauber.

Nagrađenima je čestitala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

– Marija, Una i Dora su pobijedile u dosista velikoj konkurenciji. Ponosna sam na njih što su iskazale svoju kreativnost, u suradnji sa svojim mentorima, te su dokazale da nije samo sreća živjeti u Sisku već je sreća imati tako dobru, pametnu i kreativnu djecu. Sisak volimo 365 dana u godini, bilo da radimo oslikavanje uskršnjih jaja ili božićnih kuglica ili natječaj Zašto volim Sisak, ali uvijek je tu jedna konstanta, a to je mnoštvo djece koja žele iskazati što je njima važno u gradu i onda oni to na najbolji način i iskažu – rekla je gradonačelnica.

Prvonagrađena učenica Marija Roksandić predstavila je svoj rad koji je nastao u tehnikama crtanje flomasterom i slikanje akvarelom.

-Prikazala sam motive Starog mosta, Starog grada, Matoša, Holandske kuće i sisačke lađe. Od ovog crteža trebalo je nastati oslikavanje zida u sklopu akcije Lajkam Siska, ali profesorica je predložila da se crtež izmijeni i pošalje na natječaj –rekla je Marija.

Na uručenju nagrada bili su i mentori nagrađenih učenika Ana Ivanušić iz OŠ 22. lipnja, Irina Đurić iz OŠ Viktorovac, Ante Krpan iz OŠ Braća Bobetko te Tihana Barać iz skupine Lavići i Marijana Petrović Mikulić iz Centra za rehabilitaciju Komarevo. Trećeplasirana Dora Ćosić dobila je na poklon fotoaparat, drugoplasirana Una Vasilik MP4 snimač, a prvoplasirana Marija Roksandić dobila je smartphone i tisak svog rada na jumbo plakatu koji će se nalaziti na lokaciji Viktorovca.

Svi radovi koji su pristigli u sklopu natječaja Zašto volim Sisak bit će izloženi u Galeriji Striegl od 7. do 24. kolovoza.