U povodu Međunarodnog dana volontera, Grad Sisak sedmu godinu za redom organizira dodjelu volonterskih priznanja čime ukazuje na važnost volontiranja. Priznanja je danas volonterima u Gradskoj vijećnici uručila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te im je čestitala njihov dan.
-Od srca vam čestitam što pokazujete svoju ljubav, nesebičnost i solidarnost kroz davanje drugima bez očekivanja za ikakvom nagradom. Srce mi je danas veliko što upravo u ovo predblagdansko vrijeme dodjeljujemo ovakva priznanja jer pokazujemo da je Sisak bogat grad jer u njemu žive dobri i nesebični ljudi koji su spremni pomagati onome kome je potrebno. Grad Sisak će i dalje znati cijeniti vaš trud – rekla je gradonačelnica obraćajući se volonterima.
Inače, Grad Sisak prihvatio je inicijativu Agencije lokalne demokracije Sisak za donošenjem Volonterske politike grada Siska koju je usvojilo Gradsko vijeće ove godine.
-Svrha Volonterske politike je davanje okvira za izradu lokalnih instrumenata za promoviranje, razvoj i zagovaranje volonterstva kao pozitivne vrijednosti koja doprinosi razvoju lokalne zajednice. Grad Sisak prepoznaje značaj i važnosti volonterstva, a jedan od načina zahvale svim volonterima, ali i organizatorima volontiranja, jest upravo i ova nagrada za najbolje volontere – rekao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

Volonteri koji su danas primili priznanja:

Sonja Jurković, volonterka u Građanskoj inicijativi Moj grad Sisak. Sudjelovala je u prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći, u radu kreativnih radionica, promotivno-informativnih štandova i edukativnih javnih tribina.
Slavica Voloder, volonterka u župnom Caritasu Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa Sisak. Tijekom godine sudjelovala je u redovnom radu župnog Caritasa pribavljanjem hrane i drugih stvari koje su podijeljene korisnicima, ali i animirala donatore da svojim donacijama sudjeluju u akcijama župnog Caritasa.
Matea Vipotnik, volonterka u udruzi Agencija lokalne demokracije Sisak. Sudjelovala u programu ALD Sisak koji se odnosi na jačanje kapaciteta mladih za vještine pisanja projekata i aktivno se uključila u rad Volonterskog centra Sisak pohađajući međunarodnu izobrazbu za koordinatore volontera.
Zvonko Rožanković, volonter u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak. Svojim radom u skupini građana Sisački volonteri koji su uređivali okoliš sisačke bolnice, istaknuo se svojim neumornim uređivanjem zelenila – od košnje trave, orezivanja drveća i ukrasnog grmlja, sadnjom novih sadnica i svim drugim poslovima vezanim uz hortikulturno uređivanje okoliša bolnice.
Elvis Salešević, volonter u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak. Bio je aktivno uključen u akcije usmjerene na pružanje pomoći u katastrofama kao što su poplave na našem području, humanitarno pružanje pomoći u izbjegličkoj krizi u Izbjegličkom kampu Opatovac, a radio je i u Socijalnoj samoposluzi.
Žana Dedić, volonterka u Odjelu za djecu i mladež Gradskog Crvenog križa Sisak. Sudjelovala je u svim akcijama Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak kao i u humanitarnim akcijama GDCK Sisak – Tržnica dobrote, Socijalna samoposluga, natjecanja iz prve pomoći, radionice s osobama s posebnim potrebama, radionice s djecom iz udomiteljskih obitelji, druženje s djecom iz Dječjeg doma Vrbina.
Marija Trajanov, volonterka u udruzi za djecu i mlade Novi svijet. Najveći broj volonterskih sati realizirala je u direktnom radu s djecom i mladima na programskim aktivnostima vezanim uz animaciju i edukaciju navedene populacije.
Samanta Livačić,volonterka u udruzi Društvo Naša djeca Sisak. Boravila je u Opatovcu pomažući izbjeglicama tijekom njihovog boravka u kampu, a i dalje je nastavila prikupljati pomoć u odjeći za dojenčad. Također, Samanta je dala svoj doprinos kroz rad u udomiteljskim obiteljima te kroz igru i učenje sa djecom predškolske i osnovnoškolske dobi.