Roditelji djece s teškoćama u razvoju s nestrpljenjem očekuju otvorenje Sobe čuda koja će biti prva takva soba u Sisačko-moslavačkoj županiji, a nalazit će se u Sisku u Frankopanskoj ulici. Riječ je o prostoru u kojem će se provoditi terapija senzorne integracije za djecu s teškoćama. Prostor je Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije na korištenje dao Grad Sisak, a u njemu se trenutno odvijaju građevinski radovi koji bi trebali biti gotovi do ožujka kada će dio prostora biti već otvoren za potrebe radne terapije djece s poteškoćama u razvoju iz Siska. Inače, otvorenje Sobe čuda očekuje se koncem ove godine.
-Grad Sisak je svojim sredstvima riješio statiku prostora, a s članovima Udruge aktivno smo se uključili u traženje donatorskih sredstava za opremanje i dovršetak radova u samoj sobi. Grad Sisak je također platio i edukacije za 2 djelatnice Udruge koje će provoditi terapiju senzorne integracije – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
U humanitarnoj akciji DM-a, Večernjeg lista i Grada Siska koja je trajala do kraja siječnja prikupljeno je 60 tisuća kuna kojima će se većim dijelom završiti građevinsko uređenje Sobe čuda.
Istodobno s uređenjem, dvije djelatnice Udruge prolaze i osposobljavanje za senzornog terapeuta te su završile 2 od 4 predviđena edukacijska modula. Osposobljavanje bi trebalo biti gotovo do kraja mjeseca listopada kada bi Soba čuda mogla početi s radom i primiti petnaest članova udruge koji zasad putuju u Zagreb gdje je najbliža soba za senzornu integraciju, a do kraja godine procjenom će biti u terapiji minimalno 30-ak članova Udruge.
Terapijska prostorija osmišljena je tako da djeci omogući aktivno kretanje i slobodnu igru u sigurnom okružju, s posebnom opremom i igračkama za poticanje osjeta, motivacije, komunikacije i učenja te unapređenje motoričkih i intelektualnih vještina.
Inače, Udruga osoba s invaliditetom osoba s invaliditetom SMŽ u sklopu koje djeluje Mala kuća godinama je bila percipirana kako isključivo petrinjska udruga iako je više od 40 obitelji iz Grada Siska putovalo tamo sa svojom djecom na toliko nužnu i u terapiju.
-Mi smo 2013. godine taj trend promijenili, prepoznali smo potrebe 44 sisačke obitelji i njihove djece s teškoćama u razvoju i krenuli smo u projekt koji je nazvan Soba čuda zato što će zaista biti čudo za roditelje koji će moći kada je i koliko god potrebno na licu mjesta, u svome gradu, pružiti terapiju od stručnog i za to osposobljenog osoblja – dodaje gradonačelnica.
Svi oni koji žele pomoći mogu se uključiti svi uplatom na račun Udruge – IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom Za Sobu čuda ili se mogu javiti u Udrugu, u Ulici Jelene Babić 18 u Petrinji,na e-mail tajnik@uosismz.hr, ili broj telefona 044/719 482.
Naredna dva događaja u Sisku također će bit posvećena Sobi čuda. Naime, tijekom hokejaškog turnira koji će se na klizalištu Zibel održati 7. veljače prikupljat će se sredstva za uređenje Sobe čuda, a sredstva će se prikupljati i na tradicionalnoj zabavi za Valentinovo koja će se održati 13. veljače u hotelu Panonija.