Učenici Osnovne škole Viktorovac s nestrpljenjem očekuju povratak u svoju školsku dvoranu koja će, na njihovu radost, uskoro biti obnovljena i spremna za korištenje. Dvorana je nakon potresa pretrpjela znatna oštećenja te se temeljem projekta obnove izvodi temeljita obnova konstrukcije koja uključuje ojačanje konstrukcije, nosivih i pregradnih zidova te ugradnju armirano-betonskih ojačanja radi povećanja potresne otpornosti. Bit će promijenjene i sve električne instalacije. Radove, koji su počeli prije tjedan dana, danas je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima.

„Zadovoljna sam napretkom radova. Školu smo uspjeli sanirati do te mjere da se nastava nesmetano odvijala odmah nakon potresa i praznika. Ostale škole koje su pretrpjele najveće oštećenje i nisu uporabljive su osnovne škole Ivana Kukuljevića i Galdovo. Njih smo prijavili na EU fondove i izrađujemo dokumentaciju. Uspjeli smo u međuvremenu vlastitim sredstvima sanirati školu u Novom Pračnu i ovo je zapravo primjer kako treba pristupati obnovi nakon potresa. Dakle, čim prije i vlastitim sredstvima, jer da smo čekali državu vjerojatno još ne bi imali izrađenu ni dokumentaciju“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ovim zahvatom bit će završena potresna obnova OŠ Viktorovac ukupno vrijedna 1,7 milijuna kuna. Vrijednost ugovorenih radova sanacije školske dvorane iznosi 975 tisuća kuna, a izvodi ih tvrtka Pet plus gradnja d.o.o. iz Petrinje. Nastava tjelesnog odgoja do završetka obnove školske dvorane odvijat će se u gradskoj sportskoj dvorani Zeleni brijeg i na vanjskom školskom igralištu.

„Brzom reakcijom Grada Siska i gradonačelnice izvršena je sanacija oštećenja na učionicama, zbog čega je nastava nakon potresa redovno započela već 1. veljače 2021. Zadovoljni smo što škola nije bila izmještena. Učenici su nestrpljivi da se konačno vrate u obnovljenu dvoranu, a to će biti kruna naših jubileja, dvorana je prošle godine navršila punih 50, školska zgrada 60 godina, a škola kao ustanova ove godine obilježava 70 godinu postojanja“, naglasila je ravnateljica OŠ Viktorovac Višnja Tadić.

Obnova škola ovisit će o EU sredstvima

Većina školskih zgrada na području Siska oštećeno je u potresu u prosincu 2020. Zgrade OŠ Galdovo i OŠ Ivana Kukuljevića pretrpjele su takva oštećenja da nisu sigurne za upotrebu i za njihovu obnovu prijavljeni su projekti na Fond solidarnosti EU. Djeca iz Kukuljevića nastavu pohađaju u OŠ 22. lipanj, a djeca iz Galdova u OŠ Braća Bobetko i PŠ Hrastelnica.

Tijekom prošle godine obavljen je niz sanacija manjih oštećenja na školama kako bi se nastava mogla normalno odvijati, a nedavno je završena i obnova područne škole u Novom Pračnu.

U tijeku je obnova zgrade područne škole u Topolovcu, koja se dijelom obnavlja iz donacije Mađarske humanitarne službe malteškog reda, a dijelom iz gradskih sredstava. Ova obnova vrijedna oko 2 milijuna kuna omogućit će da se učenici i učitelji vrate u svoju zgradu već početkom iduće školske godine. Planirana je i sanacija školskih zgrada OŠ Ivana Antolčića Komarevo i OŠ Braća Ribar.