U Područnoj školi Topolovac svečano je otkrivena spomen ploča o obnovi ove škole koju je u suradnji s Gradom Siskom vodila Mađarska humanitarna služba Malteškog reda. Svečano su ju otkrili ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministar trgovine i vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto za koje su učenici PŠ Topolovac pripremili veseo i zabavan program.

„Hvala vam što ste našli vremena doći u jednu malu školu u Sisku kako biste zajedno s našim prijateljima iz Mađarske humanitarne službe Malteškog reda otkrili ovu spomen ploču. U trenutku kada nam je iza potresa trebala prijateljska pomoć i prijateljska ruka, tu su bili naši prijatelji iz Malteškog reda. O tome koliko su bili uspješni, zajedno s našim izvođačima radova, možete posvjedočiti pogledom na učionice ove škole koje su ljepše negoli su bile prije potresa. Zahvaljujem našim prijateljima i nadam se da ćemo surađivati i na drugim projektima“, kazala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Obnova škole izgrađene 1875. godine ukupno je koštala oko 2,4 milijuna kuna ili gotovo 323 tisuće eura, od čega je Grad Sisak osigurao 619 tisuća kuna ili 82 tisuće eura iz Fonda solidarnosti. Mađarska vlada donirala je oko 150 tisuća eura, dok su preostali iznos od oko 100 tisuća eura prikupili pripadnici Malteškog reda.

„Zasigurno mogu reći da ova škola danas ne bi bila škola da se nismo uspjeli uskladiti s Gradom Siskom i ravnateljicom škole. Ovo je zgrada koja je dio naše zajedničke povijesti i od današnjeg dana se računa kao osnova za našu zajedničku budućnost. Zahvalan sam što je i u teškim okolnostima naše prijateljstvo ojačalo“, kazao je Lajos Győri – Dani, glavni direktor mađarskog Malteškog reda.