Dan antifašističke borbe danas je svečano obilježen u šumi Brezovica  u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Grada Siska. Na svečanosti kod spomenika koji je podignut u čast Prvom sisačkom partizanskom odredu, na mjestu na kojem su se  22. lipnja 1941. godine okupili pripadnici prve antihitlerovske postrojbe u  okupiranoj Europi, počast su odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Valter Flego, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Jasen Mesić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, izaslanica župana Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, članovi  diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj predvođeni veleposlanikom Ruske Federacije Anvarom Azimovim, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i udruga te  drugi građani iz raznih dijelova Hrvatske.

– Svi ovdje koji smo se okupili ponosimo se našom slavnom antifašističkom tradicijom, tradicijom na kojoj je naposljetku utemeljena i samostalna i suverena Republika Hrvatska. Do nedavno javno deklarirati da si antifašist bilo je deplasirano, to se gotovo podrazumijevalo. Tako smo bili odgajani i nikome normalnom ne bi nikada na pamet palo reći za sebe bilo što drugo  osim da je antifašist, pa to nismo niti govorili. A trebali smo! Treba to govoriti u školi, treba to govoriti na javnome mjestu, treba se time naglas ponositi jer, dok mi nismo pazili, iz najmračnijeg mraka izdigle su se spodobe koje ne misle tako. Dapače, među nama su se pojavili neki koji s ponosom zatiru slavnu i svijetlu tradiciju antifašizma svojim revizionističkim relativiziranjem ustaških zločina i krivotvorenjem činjenica pokušavaju baciti ljagu na hrvatski antifašistički pokret, pokret predvođen od strane Josipa Broza Tita, naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, čiji su govor višekratno  nazočni pozdravljali pljeskom.

Izaslanik predsjednice i istarski župan Valter Flego  u svom je obraćanju istaknuo važnost sisačkog partizanskog odreda i podsjetio na tradiciju njegovanja antifašističkih tekovina u Istri: – Antifašizam se u Istri živi svaki dan i ostao je neokaljan, mi ne dopuštamo nikome da  ga vrijeđa, ignorira ili negira i nitko nas u tome ne može pokolebati, rekao je Flego te dodao da je antifašizam u temeljima hrvatske države i kada branimo antifašizam branimo i demokraciju.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin podsjetio je okupljene kako se osnivanje sisačkog partizanskog odreda slavi u Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe, te se njegovim pripadnicima tako odaje zasluženo poštovanje. – Dobro je poznato da su antifašistički borci, naglasio je Habulin, stavili Hrvatsku na stranu pobjednika, no mladi naraštaji sve manje o tome znaju, a laži o antifašizmu se sustavno šire kroz obrazovanje i medije.

Umjesto vijenaca, na spomenik su ove godine položeni samo cvjetovi, a novac namijenjen za kupnju vijenaca uplaćen je na račun SABH-a za obnovu spomenika u Brezovici.