-Ako ne znamo cijeniti svoju povijest i borbu 77 partizana i partizanki, hrvatske mladosti koja je otišla od svojih domova i pridružila se narodno-oslobodilačkoj borbi i svrstala nas među zemlje pobjednice 2. svjetskog rata, onda ćemo biti osuđeni da ponavljamo greške koje smo već prevladali i ponovo utvrđujemo gradivo iako se ono s nepogrešivom preciznošću nalazi povijesno točno i neoborivo zapisano u našem Ustavu. Gradivo je to koje bi trebali ponoviti suci Visokog prekršajnog suda, kojima je očigledno potreban popravni iz poznavanja vrijednosti koje su sagradile današnju Hrvatsku. Na isti popravni bi trebali i neki članovi dosadašnje Vlade, mnogi kandidati za Hrvatski sabor, neki visoki crkveni dužnosnici, neke udruge koje vole hodati, ali i poneki urednik s javne televizije – tim se riječima gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obratila okupljenima u šumi Brezovica gdje je danas održana središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako se domoljubi iz 1941. godine, koji su jurišali na fašiste, nisu bitno razlikovali od domoljuba koji su sa slabijim naoružanjem 1991. branili svoje domove od brojnijeg i naoružanog velikosrpskog agresora.

-Veže ih jednaki osjećaj da u sudbonosnom trenutku naprave ono što je ispravno, osjećaj da treba zaštititi slabe, ugrožene i malobrojnije od nadmoćne sile koja prijeti oduzimanjem slobode, oduzimanjem ljudskosti, sile koja živi od stvaranja podjela na njih i nas, od brojanja krvnih zrnaca … od sile koja ne preže od oduzimanja nevinog ljudskog života samo zbog neke tobožnje različitosti –rekla je gradonačelnica i dodala kako danas više ne moramo s oružjem u šumu obraniti goli život onima koji su pripadnici „krivog“ naroda ili „krive“ vjere, ali i danas, kako je rekla, moramo u borbu obraniti ženino pravo na odluke o vlastitom tijelu, pravo neke nacionalne manjine da mu dijete ide u vrtić kao i sva ostala djeca, pravo nekoga da mu dijete ide ili ne ide na vjeronauk, pravo nekoga da stvori obitelj kakvu želi.

-Ne možemo, a danas pogotovo, zatvoriti oči kada netko silovanoj ženi predlaže da se savjetuje s obitelji ili kada golobradi mladići pokazuju sav neuspjeh hrvatskog školskog sustava da odgoji ljudska bića s barem gramom ljudskosti u sebi – kazala je gradonačelnica Ikić Baniček.

Dodala je kako domoljubi koji su se okupili pod debelim brijestom davne 1941. godine nisu zatvorili oči i pobjegli nego su otišli biti s ljudima koji su trpjeli neopisive zločine od ustaša.

– Imali su viziju boljeg i pravednijeg svijeta. Imali su viziju slobode za koju je polovica njih dala svoj život. To je bit antifašizma koji na današnji dan slavimo … a cijeli život živimo i primjenjujemo u svakodnevnom životu ako želimo biti dobri ljudi! – zaključila je gradonačelnica u svom govoru.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske bio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

-Fašizam je najveće zlo koje se čovječanstvu dogodilo u 20. stoljeću. Holokaust i genocid, masovni zločini protiv Židova i Roma, ovdje u Hrvatskoj i protiv Srba, protiv antifašista i svih slobodno mislećih ljudi nešto je što nikad ne smije biti zaboravljeno. Lako je reći „ne ponovilo se“, ali svijet u kojem danas živimo tjera nas da energičnije i jasnije nego ikad do sada kažemo da ono što je bilo ne smije se ponoviti. I to moramo reći u lice svima koji prešućuju zločine nacifašizma, portretiraju notorne zločince kao domoljube na koje bi se trebale ugledati mlade generacije, a one kojima dugujemo slobodu demoniziraju kao zločince. Naša je dužnost, ali i dug prema palima i mrtvima i obveza prema živima i onima koji će tek doći da svima koji bi danas u nekakvim  povjerenstvima i međunarodnim komisijama htjeli istražiti pravu istinu o nacifašizmu i njegovim zločinima poručimo da je istina dobro poznata i potkrijepljena dokazima i dokumentima u čiju se autentičnost ne može sumnjati. To je istina koju nikakva alternativna činjenica ne može uzdrmati – poručio je Habulin.

Uz gradonačelnicu Grada Siska Kristinu Ikić Baniček i predsjednika SABA RH Franju Habulina, počast su odali i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Željka Josić, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, saborski zastupnici, predstavnici drugih gradova i županija, političkih stranaka i udruga te drugi građani iz raznih dijelova Hrvatske.

Središnju svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica organizirali su Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Grad Sisak.