U sisačke osnovne škole je u novu školsku godinu upisano 11,8 posto, odnosno čak 39 prvašića više nego prošle godine. Ukupno 369 prvašića danas je krenulo sa svojim školovanjem, što je najviše u posljednje tri školske godine. U svih devet sisačkih osnovnih škola upisano je 2958 učenika.

Prvog dana škole veselili su se i učitelji i učenici OŠ Braće Ribar jer čak 19 više, odnosno 85 učenika krenulo je u prvi razred u toj školi u sisačkom naselju Zeleni brijeg. Zadnji puta kada je bilo više prvašića u toj školi bilo je u školskoj godini 2011./12. A upravo u toj školi traju završni radovi na uređenju i konstrukcijskom učvršćenju te energetskoj obnovi 12 učionica. Oštećene u potresu učionice nisu bile opasne za učitelje i učenike, a ovim radovima će se značajno unaprijediti uvjeti boravka djece u školama.

„Mnogi ljudi nisu sasvim sigurni što je posao grada, što županije, a što države pa zato ne znaju niti kako mogu izravno utjecati na kvalitetu života svoje djece. Od kako sam ja gradonačelnica moja misija je bila da vrtiće i osnovne škole postavim kao prioritet Grada Siska i mislim da u tome imam podršku svih roditelja, ali i svih baka i djedova. Svake godine smo izgradili ili unaprijedili i poboljšali barem jedan vrtić ili jednu osnovnu školu, a preostaju nam još samo OŠ Galdovo, koja se gradi iz temelja i OŠ Ivan Kukuljević, u kojoj učenici više neće dijeliti prostor sa srednjom školom. Potrebe za novim kapacitetima rastu iz godine u godinu za mjestima u vrtićima, a ove godine imamo i 39 prvašića više nego prošle, a daleko najveći rast broja prvašića je na Zelenom Brijegu“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček učenicima i roditeljima prvašića na prvi dan školske godine u OŠ Braća Ribar.

Sisak je jedan od rijetkih gradova koji već drugu godinu zaredom ima produženi boravak u svim školama. Učenicima sisačkih osnovnih škola osigurani su zdravi kuhani topli obroci, pripremljeni po međunarodnom Healthy Meal Standardu od sezonskih namirnica koje proizvode lokalni certificirani OPG-i. Sisak već desetak godina osigurava i oko 80 pomoćnika u nastavi svim učenicima kojima je to potrebno, a sva školska djeca polaze školu klizanja, školu plivanja i školu atletika.

Učenicama i učenicima četvrtih razreda Grad Sisak osigurava ljetovanje u gradskom odmaralištu u Zaostrogu, a Sisak je i jedan od rijetkih gradova koji svojim učenicima omogućava nastavu Građanskog odgoja. Svake godine bilježi se porast broja učenika koji pohađaju Građanski odgoj unatoč tome što je to fakultativni program u sisačkim osnovnim školama.