U Capraškoj ulici 4 danas je otvoreno Reciklažno dvorište Novi Sisak – ujedno je to i završnica Projekta ”Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Novi Sisak” provedenog sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Tijekom provedbe projekta, na području grada provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti kojima su građani informirani o razvrstavanju otpada, korištenju reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu. U sklopu informativno-obrazovnih aktivnosti u osnovnim školama na području Siska održane su i edukativne radionice za djecu.
Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi 5.366.805,69 kn od čega je iz Kohezijskog fonda osigurano 4.291.909,83 kn, što čini 85% prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Siska.
”Sisak od danas ima još jedno lijepo prostrano reciklažno dvorište – jedan veliki korak ka tome da ne samo rasteretimo odlagalište otpada Goričica nego i da budemo odgovorni prema svom okolišu. Apeliram na Siščane da otpad ne odlažu na divljim odlagalištima nego da ga dovezu na reciklažno dvorište i na taj način učine dobru stvar ne samo za sebe, nego i za svoju djecu, unuke i za sve generacije koje dolaze. Ovo biti i jedna lijepa priča s vrtićima i školama budući da smo shvatili da je najbolje krenuti s edukacijom od najmlađih koji će onda i starijima, koji nisu odrasli uz priču o recikliranju i odvajanju otpada, prenijeti što su naučili. Ako želimo živjeti u ovom gradu, u ovoj državi, na ovom planetu, to je standard kojeg trebamo usvojiti” , rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prilikom otvorenja Reciklažnog dvorišta Novi Sisak kojim upravlja tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak.
”S otvaranjem drugog reciklažnog dvorišta ispunili smo zakonsku normu, ali što je još važnije, unaprijedili smo sustav gospodarenja otpadom u Sisku. Nadam se da ćemo i na ovaj način podići svijest građana o potrebi razdvajanja otpada. Naglasila bih da građani i na ovom reciklažnom dvorištu besplatno mogu zbrinuti sve vrste otpada nastalog u kućanstvu: od papira, plastike, stakla, glomaznog otpada, građevinskog otpada nastalog u manjim renovacijama, dakle do 200kg, ulja, lijekova, i svega onoga što se smatra opasnim otpadom”, pojasnila je direktorica GOS-a Katarina Luketić.
Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Novi Sisak je od ponedjeljka do petka: 8 – 20 h te subotom: 8 – 13 h.